Burka på bussen

Jag har hört att en busschaufför i Malmö blivit avstängd från jobbet och polisanmäld för diskriminering sedan han eller hon nekat en kvinna med burka (heltäckande niqab) att åka med.

För inte så länge sedan så såg jag i min hemstad när en kvinna med niqab klev på bussen. Busschauffören frågade henne om hon var vuxen eller ungdom (det avgör biljettpriset (gränsen för vuxen går vid 26 år)). Kvinnan svarade inte utan vinkade till den man som hon var i sällskap med att han skulle komma. Han gick fram till busschauffören och sa att hon var vuxen och kvinnan fick sin biljett.

Min lilla fundering är ju vad som hade hänt om kvinnan hävdat att hon var under 26 år och ville åka på ungdomsbiljett och busschauffören skulle vilja se någon slags legitimation eller åtminstone ansiktet för att kunna avgöra ålder. Och vad hjälper förresten en legitimation om man inte kan se ansiktet på personen för att se om det är samma person...

För rätta mig om jag har fel, men visst är det så att en kvinna med niqab inte gärna visar sitt ansikte för någon okänd man, inte ens om det är en busschaufför.

Egentligen kan ju busschauffören neka någon att få åka på något annat än fullpris-vuxen-biljett om personen inte kan styrka sin identitet, men det skulle väl antagligen räknas som diskriminering om alla med niqab fick åka på dyraste biljetten. Ja, hur ska man lösa en sådan här grej?

Återvandringsbidrag utmärkt integrationsförslag

Jimmie Åkesson (sd) utfrågades idag av Åke Ortmark i ett tv-program i tv-kanalen Axess.

I slutet av intervjun så frågade Åke Jimmie om det här med återvandringsbidrag som SD föreslår ska erbjudas invandrare. Någonstans 1-1,5 miljoner människor i Sverige beräknas ha invandrarbakgrund. Åke frågade hur många SD räknar med ska utnyttja återvandringsbidraget, och Jimmie sa att han inte visste. Efter att ha pressats av Åke att säga om det kunde röra sig om ett tusen, tio tusen eller hundratusen sa Jimmie tillslut att det kanske skulle röra sig om tusen familjer om året. Åke sa då att det kunde ju knappast påverka integrationen om det finns över en miljon invandrare i Sverige.

Så långt debatten. Nu till mina tankar: återvandringsbidrag tror jag är alldeles utmärkt för integrationen. Hur många som använder det spelar ingen roll. Det funkar även om ingen använder det. Antalet invandrare spelar ingen roll för integrationen under förutsättning att man har en fungerande integrationspolitik.

Jag tänker så här: om det finns en möjlighet att återvandra till sitt forna hemland, men att man ändå väljer att inte göra det, så har man valt att stanna i Sverige. Och invandrare som själva valt att stanna tror jag har mycket bättre möjligheter att integreras. Bor man i ett land där man själv valt att bo och inte tvingas till att bo så blir inställningen till framtiden i landet förmodligen en helt annan.

Så ett återvandringsbidrag tror jag skulle vara bra både för dom som väljer att använda det och för dom som väljer att inte använda det.

TILLÄGG skrivet 070429:

Igår hörde jag på nyheterna i radio om att regeringen kommer att införa ett återflyttningsstöd till irakier som vill återvända. Stödet handlade om att regeringen (via en tysk organisation) skaffar ett jobb åt den återvändande i Irak och betalar lönen under ett år. Alldeles utmärkt.


Bråkigt i Malmö

De senaste dagarna har det varit stökigt i en stadsdel i Malmö. Sophus har bränts upp/ned och folk har kastat sten mot utryckningsfordonen.

Hörde idag på radio (Studio Ett, P1) en diskussion om det här. Orsaken till bråken sa debattörerna berodde på att många i den här stadsdelen har en svår psykisk bakgrund, på att man är väldigt trångbodda i stadsdelen och att det finns väldigt många arbetslösa där.

När det gällde trångboddheten så har jag för mig att någon sa att det kunde bo 15-20 personer i en etta. Kan det verkligen stämma? Jag trodde att sådan trångboddhet inte längre existerade i Sverige. Jag trodde att statarlängor var avskaffade och att i och med standardhöjningen när det gäller bostäder från ca 1930-talet och framåt så hade vi avskaffat sådan akut trångboddhet.

Och den psykiatriska vården i landet bör förbättras. Det är skrämmande med hela stadsdelar med psykiskt störda människor. Och självfallet skapar det sociala problem när psykiskt störda, arbetslösa människor söker sig till en och samma stadsdel och flyttar in 15 pers i en etta. Inte så att jag har förståelse för att dom tänder eld på sophus och sedan kastar sten på brandbilarna för det, men ändå.

Minister som är ansvarig för bostadspolitiken, minister som är ansvarig för psykiatrisk vård och minister som är ansvarig för arbetsmarknad har mycket att göra. Och vilken minister skickar regeringen nu för att besöka den här stadsdelen i Malmö? Jo, integrationsministern. Hallå!? Problemen i Malmö beror på trångboddhet, arbetslöshet och psykiska problem hos befolkningen. Är det något integrationsministern har med att göra?