Utvisar vi brottsmisstänkta?

En sak jag undrar om när det gäller invandrare och kriminalitet är om Sverige utvisar personer som är misstänkta för brott. Alltså skickar ut dom ur landet utan att ha rättegång och eventuellt straffa misstänkta.

Ett par fall som fått mig att undra är ett fall som Gävle-tidningarna börjat skriva om för några dagar sedan. En snattare togs fast och man tog ett DNA-prov på honom och då visade det sig att det stämde överrens med DNAt från någon som våldtagit en 15-årig flicka i Gävle för ett år sedan. Mannen satt inlåst på Migrationsverket (samtidigt som han tydligen var ute och snattade) och väntade på avvisning. Idag skriver Gefle Dagblad att mannen är misstänkt för att ingå i en grupp hallickar som prostituerat den våldtagna 15-åringen och en 8-årig flicka. Det framgår inte av artikeln om polisen hade dessa misstankar mot mannen sedan tidigare, men om man hade det, hade man verkligen tänkt utvisa mannen utan att få det här utrett och eventuellt då straffat mannen?

Gefle Dagblad skriver 070804: "Ärendet har hög prioritet eftersom den misstänkte ska avvisas och brottsmisstanken är grov. Det gäller att de rätta besluten ska fattas innan avvisningen verkställs". Kan det alltså bli så att han avvisas och därmed undgår utredning och straff för våldtäkt och för att ha prostituerat en 15-åring och en 8-åring? Vad skulle man säga till den våldtagna 15-åringen? "Jo, hans DNA stämde men vi var tvungna att utvisa honom så det blir ingen rättegång. Fallet blir formellt olöst. Men hittar vi någon annan med samma DNA så kan det bli rättegång." ???

Det andra fallet jag tänker på är också från Gävle och hände för ungefär en månad sedan. En man satt intagen på Migrationsverket och skulle utvisas. Två poliser åkte dit för att hämta honom men när dom närmade sig honom så tog han fram en glasbit och skar en polis i halsen. Hon klarade sig ganska bra men det är lätt att inse att det kunde ha slutat mycket illa.

Polisen och Migrationsverket sa att det inte hade funnits någon anledning till att misstänka att han kunde bli våldsam. Sedan han kommit till Sverige i mars i år var han dock misstänkt för fem fall av olaga hot, tre fall av misshandel och ett rån (han rånade en 80-årig kvinna sedan hon nekat att adoptera honom). Tänkte man verkligen utvisa honom utan att få alla dessa brott utredda!? Tydligen. Mordförsöket på polisen ledde dock till att han häktades så det blir väl rättegång så småningom.

Är det ett väldigt orimligt önskemål att människor ska bli straffade för sina brott?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback