Mohammed som rondellhund

En konstutställning i Värmland har valt att inte visa en bild där profeten Mohammed visas i form av en rondellhund (föreståndaren för utställningen säger att hon uppmanats av både privatpersoner och myndigheter att inte visa bilderna - vilka myndigheter är det?). För det första så får man ju enligt islam inte porträttera Mohammed och dessutom är människans bästa vän, hunden, inte särskilt uppskattad bland muslimer.

Återigen ställs frågan om vi ska ha yttrandefrihet eller om vi ska välja att inte publicera sådant som kränker muslimer.

Jag tycker faktiskt inte frågan handlar om yttrandefrihet eller inte utan om ännu ett problem med mångkultur.

När det gäller yttrandefrihet så har vi inte någon absolut yttrandefrihet. Inget land har det, men däremot så varierar vad som är förbjudet att uttrycka. I kommunistiska länder så är kritik mot staten/partiet förbjudet, och i muslimska länder är t.ex. Mohammed-bilder förbjudna. I Sverige då? Ja, du får inte publicera karikatyrer av judar eller afrikaner för då är det (kan vara) hets mot folkgrupp. Pastor Åke Green var också på vippen att bli dömd för det han sa om homosexualitet. Du får inte sprida bilder på hakkors hur som helst. Barnporr är både förbjudet att tillverka och inneha. Säger du saker om andra som är osanna eller kränkande så kan du dömas för förtal. I många europeiska länder är det också straffbart att ifrågasätta förintelsen av judar under WWII. Finns säkert fler saker som jag inte kommer på just nu, men helt klart är att någon absolut yttrandefrihet har vi inte.

Etniska svenskar kan inte riktigt förstå vad som skulle vara fel med att göra en karikatyr av Mohammed medan vi förmodligen skulle reagera väldigt negativt på karikatyrer av judar. Vad jag förstår så förekommer karikatyrer av judar ofta i tidningar i t.ex. Egypten för där tycker man det är helt ok, medan en Mohammed-karikatyr vore otänkbar att publicera där.

Vad som är förbjudet eller tabu att publicera varierar från kultur till kultur. Problem uppstår därför i ett mångkulturellt samhälle, där värderingarna mellan olika grupper är olika. Vi har ju t.ex. fallet med CD-skivorna med inspelningar från någon moské i Sverige där imamen uppmanar till våld mot judar och där JK valde att inte åtala, vi har svenska konstnärer som ritar Mohammed-karikatyrer men som inte får visas.

Jag vet inte vad som är rätt eller fel i den här frågan. Många talar om att vi måste respektera varandra. Hur menar man då egentligen? Ska etniska svenskar respektera svenska muslimer och inte måla Mohammed, eller ska svenska muslimer respektera etniska svenskar och deras målerier? Eller ska etniska svenskar respektera svenska muslimers hatpropaganda mot judar eller ska svenska muslimer respektera etniska svenskars ovilja mot hatpropaganda mot judar?

Mångkultur är inte så enkelt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback