Kvinnor tvingas och män smiter

Igår var det partiledardebatt i riksdagen. Alice Åström (v) kommenterade vårdnadsbidraget ungefär så här: 'Det tvingar kvinnorna att stanna hemma och gör att männen smiter undan sitt ansvar'. (männen jobbar alltså utanför hemmet istället för att vara hemma med sina barn)

Förmodligen har hon rätt i att det är fler kvinnor som skulle stanna hemma, och att det har negativa konsekvenser för kvinnor på arbetsmarknaden. Det är sättet att beskriva det som får mig att reagera. Kvinnor tvingas att stanna hemma, och män smiter undan sitt ansvar. Kvinnor är passiva offer och män är aktiva skurkar. Man skulle kunna beskriva det helt annorlunda. Man skulle kunna beskriva det som att kvinnor väljer att vara hemma och att då män inte har möjlighet att vara det och tvingas arbeta. Kvinnor smiter undan sitt ansvar för jobbet medan män tvingas ut ur hemmet. Men så skulle ingen skriva. Och det skulle ingen göra därför att vi har en föreställning om en könsmaktsordning där män är överordnade och kvinnor är underordnade. Allt vi ser i vår omvärld tolkas genom det filtret och måste beskrivas utifrån den förutsättningen för att det ska bli begripligt för oss. Det här är ojämställdhet, och den här synen på könen upprätthålls hela tiden, inte minst från feminister i riksdagens talarstol.

------

Appropå det här om vårdnadsbidrag: många feminister har beklagat att arbete i det egna hemmet med hem & barn alltid varit ekonomiskt oavlönat. Ett vårdnadsbidrag kanske skulle ses som ett sätt att införa en slags lön för den typen av arbete. Men hittills har jag inte hört en enda feminist som varit positiv till vårdnadsbidrag...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback