Norska kyrkan förtrycker kvinnor

Aftonbladet skriver om en fotbollsmatch som norska kyrkan annordnat för att få större förståelse mellan islam och kristendomen. Matchen ingick i ett projekt kallat skuldra mot skuldra, och i matchen skulle ett lag med imamer och ett lag med präster möta varandra.

Men det gick inte så bra. När imamerna fått klart för sig att det skulle finnas kvinnliga präster med i det kristna laget så vägrade dom spela. Kyrkan hade först erbjudit imamerna att kvinnorna skulle sätta på sig heltäckande kläder, men det hjälpte inte, så då tänkte kyrkan förbjuda kvinnorna att vara med men då blev det revolt i laget och matchen ställdes in.

Succe, eller hur?

När Norska kyrkan då erbjöd sig att peta kvinnorna väckte det ett ramaskri:

- Att imamer vägrar spela fotboll mot präster är ingen nyhet. Men när Mellankyrkliga rådet får detta besked och likväl vill genomföra matchen utan kvinnor är de med och diskriminerar kvinnor. Så långt har jämställdheten kommit i Norska kyrkan, säger en av deltagarna i prästlaget.

Håll med om att det här är ett glasklart exempel på att kristendomen är en kvinnoförtryckande religion. Det är den där dumma kristna kyrkan som ideligen diskriminerar kvinnor. Vägra låta kvinnor spela med i laget... fy på sig, norska kyrkan! Nej, tacka vet jag islam. Där diskriminerar man minsann inte kvinnor.

Allvarligt talat, hur skulle norska kyrkan ha gjort för att undgå kritik? Hade dom vägrat spela mot ett lag som inte accepterar kvinnor så tror jag några andra hade känt sig diskriminerade, och dom hade fått kritik för att visa bristande kulturell förståelse, inte ta hänsyn till andras religion och kanske hade rasistanklagelsen kommit.

När två uppenbart inkopatibla kulturella regler krockar på det här sättet, hur ska man då lösa det? Antingen anpassar prästerna sig efter imamernas önskemål eller så anpassar sig imamerna efter prästernas önskemål. Eller så låter man bli att spela. Några andra möjliga lösningar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback