Quo vadis, Svecia?

Som ni vet så vill jag ha ett samhälle där vi känner en gemenskap och har en "gemensam värdegrund", för att använda ett populärt uttryck. Samhällen som inte har detta är dysfunktionella. Det vet ni redan att jag tycker.

Samtidigt som jag vill ha ett samhälle med en gemenskapskänsla så vill jag ha en stark individualism. Samhällets minsta beståndsdelar är individerna, och individerna ska ha stor frihet.

Jag lyssnade nyss på Människor och tro i P1. Där berättade man om att antalet protestanter i USA minskar kraftigt. För 20 år sedan var det 2/3 som var protestanter och nu är det i stort sett 50%. Det beror bland annat på att protestanter har väsentligt lägre födelsetal än människor från andra religioner. En person (någon slags forskare) intervjuas och säger att det här på sikt kan påverka USAs individualism eftersom, enligt honom, så beror den starka individualismen i USA till stor del på att landet alltid varit protestantiskt.

Självklart kan jag inte låta bli att tänka på svenska förhållanden. Vi har ju varit katolskt men är protestantiskt sedan 500 år. Och individen har idag en någorlunda stark ställning, t.ex. så är ju det här med hedersbegreppet i samband med hedersvåld något fullständigt främmande för oss. Under hundratals år har vi kämpat oss från katolicismens syn där familjen är samhällets minsta byggsten och där religionen numera är skild från och i viss mån underordnad våra lagar och det övriga samhället, och vi är människor som är fria att tro eller inte tro, att häda eller inte häda. Hädelse mot religion är äntligen avskaffat som tankebegrepp, skulle jag vilja påstå.

Inom några decennier så är protestanter i minoritet i Sverige och den största svenska religionen är islam. Hur kommer det att påverka vår syn på individ, familj, samhälle? Hur kommer det påverka religionens roll i samhället? Ja, många frågetecken finns det.

Eftersom vi ju vet att vi har ett religionsskifte på gång och så att säga går in i det med öppna ögon, så måste ju någon VETA hur förändringarna kommer att se ut. Det protestantismen verkat för i 500 år är borta om kanske 50 år* och då måste ju dom som vill att det ska bli så veta vad som kommer därefter. Vart är vi på väg, ni som vet?* Okej, det tar längre tid än så att förändra dessa tankestrukturer i vår kultur, så 50 år är väl när dessa förändringar kommer att sätta fart på allvar eftersom islam ungefär då kommer att övergå från minoritetsreligion till majoritetsreligion.

Kommentarer
Postat av: a

Du glömmer att räkna in alla katoliker och ortodoxa när det gäller kristna. Det finns som sagt fler än bara protestanter att räkna in...

2010-03-29 @ 13:43:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback