"Flyktingar kan vara lönsamma"

Flyktingar kan vara lönsamma, är rubriken på en artikel på SVT-text. Jag brukar inte tänka på flyktingmottagning i ekonomiska termer, men det var ju ändå en fascinerande rubrik som SVT valt. Smaka på rubriken, rulla den runt i munnen och fundera på varför man skriver så.

Artikeln handlar om att Ljungby kommun varje år tjänar miljontals kronor på att ta emot flyktingar. Kommunen tar varje år emot 45-50 flyktingar och får drygt 180.000 kronor i bidrag från staten varje år/per flykting i arbetsför ålder. Skillnaden mellan kostnader och bidrag är alltså miljontals kronor i överskott för kommunens del.

Några funderingar: det är ju märkligt att man framställer det här som en ren vinstaffär för samhället, när det i själva verket handlar om att staten varje år betalar 180 tusen i bidrag per person i arbetsför ålder. Självklart kan det vara en vinstaffär för en enskild kommun, men för samhället i stort...? Den andra funderingen är att det här faktiskt innebär att jag, när jag betalar skatt till staten, i praktiken betalar en slags skatt till Ljungby kommun som dom egentligen inte behöver. Den tredje funderingen, som hör ihop med den andra, är att det inte är något optimalt system där kommuner i vissa fall kan tjäna pengar på flyktingmottagande, samtidigt som andra kommuner förlorar på det. Den faktiska kostnaden för en kommun att ta emot en flykting varierar såklart kraftigt från kommun till kommun, och beror på saker som arbetsmarknadsläge, bostadssituation, skolsituation osv osv osv. Jag anser att det är svårt att räkna fram en exakt prislapp för vad det kostar att ta emot en flykting, men Ljungby kommun har tydligen lyckats räkna fram en exakt prislapp och då konstaterat att de tjänar på det. Sverigedemokraterna har i flera kommuner begärt att det ska räknas fram hur mycket flyktingmottagningen i kommunen kostar, och Ljungby kommun har tydligen varit en föregångare här. Det ska bli intressant om fler kommuner gör en sådan här uträkning.

En uträkning av den faktiska kostnaden för flyktingmottagandet vore önskvärd. Då skulle kommunerna kunna få ersättning för sina kostnader, varken mer eller mindre. Det är på sätt och vis stötande att Ljungby kommun nu tjänar bidragspengar, alltså får mer än dom egentligen behöver, på invandringen. Slöseri med skattepengar. Varje kommun borde få ersättning för sina faktiska kostnader, och det skulle också leda till att ingen kommun behöver tveka om flyktingmottagning av ekonomiska skäl. Och det i sin tur kan leda till att vi får en bättre fördelning av invandrare än vad vi har idag, där vi har kommuner som t.ex. Södertälje, Malmö och Landskrona med så stor andel invandrare i befolkningen att det försvårar integration samtidigt som det finns kommuner som i stort sett inte har någon invandrare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback