Integrera romerna.nu

Under dom senaste dagarna har det varit debatt i bloggvärlden om romernas situation i Italien.

Jag är helt övertygad om att romer blir diskriminerade i Italien precis som i Sverige och förmodligen alla andra länder där det bor romer. I Italien, precis som i Sverige, har romer ett rykte om sig att begå brott, t.ex. stjäla.

För att minska diskrimineringen av romer vill vissa använda metoden "det är bara fördomar", dvs. dom tycker att man ska hävda att det bara är en fördom att romer är överrepresenterade när det gäller t.ex. stölder. Men tänk om det inte är en fördom? Tänk om romer faktiskt ÄR överrepresenterade när det gäller viss brottslighet? Då funkar ju inte metoden att hävda att det bara är fördomar.

Det första jag tycker man ska tänka på är att man alltid ska komma ihåg att människor alltid är individer. Även om romer som grupp är överrepresenterade när det gäller viss brottslighet så innebär inte det att alla romer begår den typen av brott. Det ska man alltid tänka på.

Men den stora orsaken att vi har den situation vi har för romer tror jag är mångkulturen, dvs. att romer lever i ett parallellsamhälle och har sin egna kultur med sina egna oskrivna lagar och sina egna uppfattningar om vad som är okej och inte är okej. Alla kulturer har ju sina oskrivna lagar och även om romer naturligtvis vet vad dom skrivna lagarna säger så blir det ju problem om man har andra oskrivna lagar. Exempel: i Sverige så är det olagligt både att inte betala tv-licens och att köra rattfull, men det är mer tabu att köra rattfull så därför undviker vi mer att köra rattfull än att undlåta att betala tv-licens. I andra kulturer finns andra värderingar och i vissa kulturer ser man t.ex. inte rattfylla som särskilt allvarligt och naturligtvis är det så att om man lever i en kultur där rattfylla är accepterat så är sannolikheten mycket större att du kör rattfull. I en mångkultur där vi har olika värderingar kommer olika kulturer att vara överrepresenterade i vissa typer av brottslighet, och därför menar jag att mångkulturella samhällen fungerar dåligt.

När det gäller romerna så lever dom i en annan kultur och har andra värderingar och kommer därför att vara överrepresenterade när det gäller viss brottslighet. Det här ska inte förväxlas med omoral eller någon slag sämre värderingar, utan bara annan moral och andra värderingar. Romer har garanterat oskrivna lagar som påbjuder ett beteende som etniska svenskar saknar och säkerligen tycker romer att etniska svenskar betér sig konstigt eller fel i många situationer och garanterat är etniska svenskar överrepresenterade på "felsidan" på många punkter i den romska oskrivna lagboken.

Hur ska man göra för att lösa situationen? Jag har läst att 2/3 av etniska italienare vill kasta ut romerna ur Italien. Jag tycker man ska göra precis tvärtom. Man ska inte köra ut romerna ur samhället utan köra in dom i samhället, för att uttrycka det klatschigt. Vi ska INTE sträva efter mångkultur eftersom det bara upprätthåller romernas isolering och utanförskap utan det är istället integration som gäller. Hur det ska gå till är nästa fråga, men det handlar mycket om att ändra inställning. Vårt samhälle måste ändra sitt ideal FRÅN mångkultur TILL integration. Likaså måste romerna ändra sitt ideal FRÅN isolering TILL integration. För romerna har ända sedan dom uppstod som folkgrupp, vad jag förstår skedde det för ungefär 1000 år sedan i Indien, haft som ideal att isolera sig och leva traditionellt efter sina egna regler. Det FUNKAR inte. Med den här taktiken som finns idag kommer romerna alltid att vara utanför, det kommer alltid att finnas fördomar som egentligen inte är fördomar, det kommer att förekomma diskriminering och utanförskap. Jag beklagar, men jag ser inga andra alternativ än integration om vi nu inte är nöjda med dagens situation.

Att integreras i en ny kultur är inte lätt. Det innebär att man måste överge de värderingar som man lärt sig sedan barnsben. Jag tror till och med att det i stort sett är omöjligt att integreras/integrera sig i en annan kultur. Det tar minst en generation, troligen längre tid, att lyckas med integration. Det går om man vill men det kräver mycket arbete. Vill man inte så går det dock inte alls.

Kommentarer
Postat av: vinterbadaren

Rätta mig nu om jag har fel, men har inte romerna(zigenarna)vistats i landet sedan 1500-talet med vissa kortare avbrott då dom var "landsförvisade"??

I så fall har man väl de facto haft ganska så gott om tid för "integration"--eller????


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback