Partistöd i överflöd

Häromdagen så avslöjade SVT att dom skattefinansierade bidragen till partierna ökat med 40% mellan år 2000 och 2007.

Så här presenterade SVTs regionala nyhter det i Gävle-Dala-regionen:

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1180506


Nyheten lägger helt fokus på Sverigedemokraterna. Reportern inleder med att berätta att det är SD som är dom "stora vinnarna" när det gäller det höjda partistödet eftersom dom nu i den här regionen får nästan en halv miljon i partistöd medan dom runt år 2000 fick betydligt mindre. Kan ju ha något med att göra att SD växt i val efter val också och inte bara att partistödet ökat, eller hur?

Så intervjuas Gävles SD-förgrundsfigur Roger Hedlund som berättar att de här pengarna är viktiga för SD. Därefter så intervjuas kommunalrådet Carina Blank (s) om vad hon tycker om att Gävle kommun ger SD 159 tusen kronor per år och att det stödet kan leda till valframgångar för SD. Hon säger att hon inte delar SDs människosyn, värderingar eller demokratisyn men att SD ändå måste få det här stödet eftersom även dom måste omfattas av demokratiskt fattade beslut om partistöd.

Lite skraj blir jag ju när hon säger att hon har en annan människosyn och demokratisyn än SD har för vad har hon då för människosyn och för demokratisyn...?

Sedan får oppositionsrådet Inger Källgren-Sawela (m) samma fråga och hon säger att hon inte tror att SD kommer att hjälpas till några valframgångar genom pengarna.

För att sammanfatta:

SVT avslöjar att partistödet har ökat. Ett parti som inte varit med om att besluta om ökat partistöd men som i kraft av valframgångar fått kraftigt ökat stöd utpekas som "dom stora vinnarna". I detta sammanhang är det alltså som att bli utpekad som Den Stora Skurken. En person från SD intervjuas och säger såklart att pengarna kommer väl till pass. Vad ska han annars säga? Det är ett ärligt och rakt svar. Sedan intervjuas två av dom främsta politikerna för dom etablerade partierna och den ena säger att SD har en annan människosyn och en annan demokratisyn men att man i anständighetens namn måste betala ut pengarna nu när det beslutats demokratiskt om det här partistödet. Vill hon att SDarna ska falla ned på knä och tacka henne för att kommunen nu är så generös så att dom betalar ut det partistöd som dom har rätt till? Jag vet inte - men förmodligen ligger det något i det hon säger om att hon har en annan människosyn och en demokratisyn än vad jag har.

Det moderata oppositionsrådet tror ju inte att pengarna har någon betydelse så... tja, det får hon väl tro då. Haha, man skulle ju för skojs skull kunna dra in partistödet till moderaterna ett år så får vi höra om hon fortfarande tycker att partistödspengarna är oviktiga... Nä, observera att jag inte menade allvar med att föreslå indraget partistöd för moderaterna. Det var bara ett tankeexperiment.

SD "får skulden" för något dom inte orsakat, och SVT har liksom mage att skicka runt en reporter och fråga politiska motståndare till SD hur det känns att kommunen ger partistöd till SD...

Jag tar mig för pannan... Jag ska inte komma med någon utläggning här om "fri television" osv. men helt klart så är det ett medvetet val av statstelevisionen att göra reportaget med den här vinklingen. Jag skulle ha kunnat göra ett reportage om det ökade partistödet och intervjuat dom politiker som är ansvariga för ökningen och helt enkelt frågat om dom tycker att ökningen var nödvändig. Man behövde inte hoppa på ett väldigt litet parti och sedan frågat stora partier om det var rätt att ge det lilla partiet dom bidrag som dom stora partierna beslutat att alla partier har rätt till.

Kommentarer
Postat av: Tobias Lindgren

Ja, det är helt hemskt hur partiskt det är. Jag anmälde det till Granskningsnämnden för radio och TV.

2008-06-29 @ 14:13:56
Postat av: vmm

Tobias: ja, en anmälan var inte helt fel.



Appropå det här med fri television som SVT tjatar om så säger dom att tv-licensen är ett sätt att hålla public service fri från politiska och kommersiella intressen. Fria från politiska intressen... not. Dom har möjligen rätt i att staten och partier inte kan styra SVT politiskt, men det är ju helt uppenbart att journalisterna vinklar nyheter på ett politiskt sätt. Visst, det kanske är omöjligt att komma ifrån att journalisternas egna politiska åsikter färgar det dom producerar men jag blir irriterad när SVT slår sig för bröstet och påstår att dom är objektiva, neutrala och är en fri television utan någon slags politisk agenda.

2008-06-30 @ 00:12:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback