Vårdstrejken II

I torsdagens Gefle Dagblad läste jag en artikel om en privatläkare som kallade den pågående vårdstrejken för samhällsfarlig. Han baserade påståendet på att han skickat två kvinnor till Gävle sjukhus för provtagning med prioritet akut och en kvinna med prioritet förtur, och på sjukhuset vägrade dom ta proverna. Kvinnorna riskerade blindhet och nervskador. Det löste sig genom att en annan privatklinik, inte namngiven i artikeln utan bara benämnd som en "konkurrent" till den här första kliniken, hade tagit proverna utan att ta betalt för dom.

Väldigt intressant att dom inte nämner vilken klinik som tog proverna, för det är väl strejkbryteri i allra högsta grad. Blir det känt villken klinik det var så blir den väl satt i blockad av Vårdförbundet, får fönsterrutor krossade och både patienter och anställda hindras handgripligen från att komma dit...

Självfallet är det inte samhällsfarligt om några enstaka patienter blir blinda eller får nervskador. För samhället spelar det ingen roll. Men det är samhällsfarligt i den mening att jag inte kan lita på att om jag behöver ta något prov så kan jag inte lita på att "sjukvårdsapparaten" fungerar. DET är SYNNERLIGEN samhällsfarligt. Det är också synnerligen samhällsfarligt att jag som medborgare vet att det på sjukhusen dräller av folk som gladeligen låter folk bli blinda ifall dom inte får lite stålars för att hindra det.

Kan inte Vårdförbundet lägga in någon räknare på sin webbsida för att visa effekterna av strejken? Kanske staplar i ett diagram som växer för hur många människor som riskerat blindhet, hur många cancersjukdomar som inte upptäckts och hur mycket smärta/ångest/skräck som strejken vållat. Så fylls det på dag från dag och ökar hela tiden. Då får vi se hur viktiga sjuksköterskorna är.


--------

Tillägg:

Samtalsövning: en kvinna undersöks på en privatklinik och läkaren inser att hon kan bli blind om inte rätt behandling sätts in. Hon skjutsas i ilfart till sjukhuset med en akutremiss om att hon omedelbart måste ta vissa prover. På sjukhuset säger man att det kan man inte göra för man strejkar för att sjuksköterskorna ska få högre löner. Anhöriga till kvinnan kommer till sjukhuset och sätter sig i ett väntrum. En sjuksköterska eller läkare går då in i rummet och säger "Jo, det är så här att hon riskerar att bli blind. Men vi tänker inte ta proverna för vi har ju en strejk här."

Hur skulle fortsättningen av samtalet se ut, tror ni? Hur skulle sjuksköterskan/läkaren lägga upp samtalet så att dom anhöriga faktiskt tyckte det var ok att kvinnan blev blind? Ja, ni kan väl fundera lite och så kan ni posta i kommentarerna om ni har några tankar om det här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback