Tragisk konstutsällning av misshandlade kvinnor

Såg nyss på Rapport i SVT om en manifestation (eller "konstverk" som skaparen kallade det) där 100 kvinnor sminkats som om dom vore misshandlade. Blåögon och blod och sådana saker. Skaparen sa att det var för att fästa uppmärksamhet på kvinnomisshandel eftersom det inte är något vi pratar om...

Rapport berättade att flera av åskådarna till konstverket grät. Jag hade nog också gråtit. Skaparen har tydligt visat att människovärdet är relativt och olika. Kvinnomisshandel upprör medan mansmisshandel inte upprör lika mycket. Nu vore det iofs helt otänkbart att jag skulle dra igång något slags konstverk med män som sminkats som dom misshandlats men tror ni det hade skapat samma känsla hos åskådarna? Hade det skapat samma medlidande, empati och upprördhet? Hade Rapport gjort ett inslag om det? Hade folk stått och gråtit och sagt att det inte pratas tillräckligt om misshandel av män?

På sätt och vis vore det intressant att göra en sådan här utställning av misshandlade män. Bara för att se folks reaktioner. Kanske, kanske få dom att tänka till en aning. Dom skulle nog vara väldigt förvånade och inte fatta vad man höll på med. Intressant. Men som sagt: att göra ett konstverk för att uppmärksamma misshandeln av just män vore avskyvärt. Hur kan man i Sverige år 2008 ägna sig åt att värdera människors liv olika beroende på vilket kön dom har? Ja, fråga inte mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback