Kvotering - nej, tack

Centrum för rättvisa har nyligen kommit med en rapport som berättar att under de senaste tre åren har uppemot 8000 sökande till högskolor och universitet sållats bort pga könstillhörighet. Lagen ger en möjlighet att låta högskolorna anta sökande utifrån kön om två personer har likvärdiga meriter och då får dom anta den som har underrepresenterat kön.

CFR har visat att ca 9 av 10 av de 8000 som sållats bort har varit kvinnor vilket förklaras av att de flesta som söker till högskolan är kvinnor och också att just när det gäller kurser med högt sökandetryck så är kvinnor i stor majoritet och då blir det större konkurrens om platserna.

Som ni säkert förstår är jag emot kvotering. Jag är inte emot bara för att det är en felaktig metod utan för att det bygger på ett felaktigt tänk (enligt mig). Kvotering bygger på att vi inte är personer och individer utan vi är representanter för kategorier. Och det bygger på att det finns kategorier, exempelvis kön eller varför inte hudfärg.

Jämför med om man skulle införa en "negerkvot". Alltså inte en invandrarkvot, som man försökte med på Uppsala universitet för några år sedan, utan en hudfärgskvot. Motiveringen skulle vara att svarta och vita ska ha samma chans och att hudfärgen inte ska spela någon roll för om du blir antagen eller inte. Man skapar därför svart-kvoter och vit-kvoter. Vid varje antagningstillfälle fick man skicka ut ett antal brev med "Tack för din ansökan! Du kan tyvärr inte antas till vår utbildning eftersom du har fel hudfärg. Din kvot är redan uppfylld". Har man då genom kvoteringen minskat betydelsen av hudfärg? Har man fått hudfärgen att bli betydelselös i ansökningen?

Jag menar att man SKAPAR betydelse av hudfärg eller kön. Får vi i vår ansökan kryssa i att vi är vita eller män eller kvinnor eller svarta så BLIR vi vita eller män eller kvinnor eller svarta. Vi GÖRS till vår hudfärg eller vårt kön.

Kvotering är alltså inte bara fel som metod utan fel som sätt att tänka. Kvoterarna vill få kön (eller hudfärg) att bli betydelselöst, men i sin iver att få det så så blir kön (eller hudfärg) laddat med betydelse, och där du dessutom kan antas eller inte antas pga din tillhöriget.


Jag kan slutligen konstatera att inte heller JämO gillar högskolornas könskvoteringar.

Så här säger Marie Nordström, jurist på JämO, i
Nerikes Allehanda 080917:

"Hon tror att högskolorna inte har tittat ordentligt på reglerna i förhållande till EG-rätten, vars syfte med positiv särbehandling är att främja kvinnors situation i arbetslivet.


'Försämrar kvinnors chanser'

- Särbehandlingen inom högskolan verkar gå åt det andra hållet eftersom den försämrar kvinnornas chanser. Man har inte sett hur regeln slår ur ett könsperspektiv tidigare, säger Marie Nordström. Samtidigt tillägger hon att lagstiftningen är otydlig".


Undantag kan göras om det främjar kvinnor i arbetslivet, men det här verkar missgynna kvinnor i arbetslivet eftersom det missgynnar kvinnor på högskolan. Inte riktigt samma argument som jag har. Inte alls, faktiskt. Men både jag och JämO är emot kvotering! Alltid något :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback