SVTreporter mot mångkultur

Häromdagen så såg jag en intervju med SVTs korrespondent i Moskva. Minns inte vad hon heter men det spelar ingen roll just nu. Hon kommer i alla fall tillbaka till Sverige nu efter några år i Ryssland.

Hon sa att när hon först kom till Ryssland så hade hon haft problem med att ta sig fram i köer, helt enkelt för att, som hon sa, ryssar köar inte. I Sverige är vi ju vana vid att alltid ställa oss lydigt i en kö och så är det strikt turordning som gäller och det ses som ett ganska grovt socialt övertramp att tränga sig före i en kö. Men ryssarna bildar inte kö utan det gäller att tränga sig fram så fort man kan. Den som inte tränger sig före blir utan.

Efter ca ett halvår hade hon anpassat sig efter den ryska stilen eftersom det inte går att använda den svenska köstilen där. Då får man aldrig någonting. Och nu när hon kommer hem så håller hon på att anpassa sig tillbaka till den svenska köstilen eftersom den ryska köstilen inte är så lämplig i Sverige.

Det här var ett enkelt exempel på att mångkultur inte funkar. Det går inte att avgöra om den ryska eller svenska stilen att köa är bäst men det skulle bli väldigt konstigt om vissa köade ryskt och andra svenskt. Det finns klara fördelar med att ha en gemensam norm för hur man köar och det finns distinkta nackdelar med att inte ha en gemensam norm. Enklast är att göra som SVTreportern dvs anpassa sin stil efter hur andra gör när man flyttar från ett land till ett annat.

Många som förespråkar mångkultur säger att det enda vi kan förvänta oss av en invandrare är att han eller hon följer svensk lag. Köstilen är såklart inte inskriven i någon lag och en ryss som invandrar till Sverige och bufflar sig fram i en kö tror jag skulle ha svårt att bli socialt accepterad. Det blir helt enkelt svårt för honom eller henne att ta sig in i det svenska samhället om köstilen inte anpassas efter den svenska. Fast det klart, dom som är för mångkultur och står i kön på ICA och det kommer en ryss bakifrån och knuffar undan dom kanske tycker det är helt ok - "Äsch, det är ju en ryss. Så gör man i Ryssland".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback