Vad sägs om lite ex gratia?

När vi ändå är inne på att prata om preventivmedel och att kunna vara flexibel (se mitt förra inlägg) så tänker jag på det Uppdrag granskning jag såg igår på SVT. De sände ett reportage om en 16-årig tjej som fått en p-stav insatt för att inte bli gravid. Sedan så blev hon gravid i alla fall och det visade sig att den p-stav som hon hade var en låtsasstav, en övningsstav.

Frågan var hur en låtsasstav hade kunnat sättas in. Vårdcentralen där hon fått den insatt sa att det var otroligt att dom gjort fel, Apoteket som sålt den sa att det var otroligt att dom gjort fel och läkemedelsföretaget som tillverkat den sa att det var otroligt att dom gjort fel. Men ändå hade hon en låtsasstav och blev gravid och födde sedan ett barn. Hon kunde heller inte få någon ersättning från läkemedelsförsäkringen som ska betala ersättning ifall man skadats av läkemedel för det var ju inget läkemedel hon fått. Problemet var ju faktiskt att hon inte fått något läkemedel.

Det går i det här fallet inte att avgöra vem som gjort fel utan man kan bara konstatera att någonstans i kedjan har det gått snett. Och sedan finns ett försäkringsbolag som förvisso drar en korrekt slutsats men den kanske inte ligger inom gränsen för hur det var tänkt att läkemedelsförsäkringen skulle användas.

Mitt förslag till lösning: eftersom skulden inte kan hamna hos någon av dom inblandade (vårdcentralen, Apoteket, läkemedelsföretaget och försäkringsbolaget) så borde dom vara så flexibla och vidsynta att dom kan ta ett gemensamt ansvar. Nått har gått fel, och dom är ju på ett eller annat sätt inblandade i att inget får gå fel och då borde dom kunna ta ett gemensamt ansvar för att rätta till det. Rätta till innebär i det här fallet inte att göra graviditeten ogjord utan att helt enkelt ge mamman pengar.

Dom kunde nog skrapa ihop lite pengar och ge dom ex gratia.

Ex gratia är en term som betyder ungefär "vi har ingen skyldighet att göra det här utan vi gör det av nåd". Försäkringsbolag kan dela ut ersättning ex gratia om det känns motiverat, företag kan ersätta kunder ex gratia, och regeringen kan dela ut pengar till privatpersoner ex gratia.

När det gäller regeringens ex gratia-utdelningar så kommer jag på två stycken på rak arm. Den ena handlar om när ett flygplan störtade i Oskarshamn för sisådär 20 år sedan och 16 personer dog. Många av dom var kommunpolitiker och kommunalråd och regeringen betalade ut 1 miljon till varje dödsbo. Ex gratia. Det andra fallet jag kommer på är när en 8-årig pojke blev påkörd av en polisbil och dog. Utryckningsfordon är dom enda fordon i Sverige som inte är trafikförsäkrade - trafikförsäkringen ger alltså ersättning till den som en bil kör på eller skadar. Vilket som helst fordon utom ett utryckningsfordon som kört på pojken hade gjort att trafikförsäkringen trätt in och gett dödsboet en ersättning. Då trädde regeringen in och gav dödsboet en ex gratia på 100.000 kronor. Dom behövde inte men dom kunde.

Lika borde alla inblandade i p-stav-gate göra. Alla är lika oskyldiga och skyldiga och formellt kan ingen skurk hittas och då borde alla kunna ställa upp ex gratia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback