Mångfaldskurs

Jag läser i Gefle Dagblad (090111) att chefer inom Gävle kommun ska få utbildning i mångfald. Länk till artikeln här. (i papperstidningen är rubriken "Chefer lär om mångfald" och underrubrik är "Genom utbildning ska alla lära sig tänka bort kön, hudfärg och sexuell läggning vid rekrytering")

Just den där underrubriken i papperstidningen, om att alla ska lära sig tänka bort saker som kön, hudfärg och sexuell läggning, tycker jag är en jättebra grej! Just så ska målet se ut för den här typen av arbete, dvs. saker som kön och hudfärg ska inte spela den minsta roll för arbetsgivaren.

Så läser jag artikeln:

"I kommunens integrationsplan står att Gävle kommun ska vara ett föredöme när det gäller integration på arbetsmarknaden genom att verka för att personalstyrkan motsvarar de utrikesföddas andel av befolkningen.

I dag är 10,2 procent av Gävles befolkning född i ett annat land. Av personalstyrkan i kommunen är 9,3 procent födda utrikes. Om man även räknar in de anställda som är födda i Sverige men som har två föräldrar från ett annat land så kommer andelen upp i 11,3 procent."

Men vänta nu! Den här typen av faktorer skulle ju INTE spela någon roll! Eller... är det jag som tolkat det här mångfaldsprojektet fel och att projektet är motståndare till kommunens policy om att ta med människors etniska ursprung i beräkningarna vid anställning? Ja, jag hoppas det. För kommunens policy är ju de facto helt knäpp och precis raka motsatsen till målet om att ingen hänsyn ska tas till t.ex. etnisk bakgrund.

Men fatta att kommunen faktiskt för statistik om personalens etniska bakgrund, och inte bara det, utan också att dom för statistik på var föräldrarna till de anställda är födda! Dom har koll på att 11,3 procent av de anställda har två föräldrar som är födda utomlands... gee...

När man går på anställningsintervju hos Gävle kommun idag så måste man tydligen redovisa var man själv är född, och var ens föräldrar är födda. Ens egen födelseort kommer, enligt kommunens policy, att påverka beslutet om du ska anställas eller ej (just nu kommer det att vara till din nackdel om du är född i Sverige). Det är något oklart om dina föräldrars födelseort påverkar anställningsbeslutet eller om det bara noteras i statistiken. Påverkar det så är det tydligen så att kommunen har "för många" med två utlandsfödda föräldrar anställda så då är det såklart negativt om den arbetssökande har två utlandsfödda föräldrar.

Vad jag vet så tillämpar dock inte Gävle kommun samma policy när det gäller t.ex. sexuell läggning, dvs. att andelen anställda med olika sexuella läggningar ska motsvara den som finns i befolkningen, så jag tror inte att man behöver redovisa sin sexuella läggning på en anställningsintervju.

Slutligen vill jag kommentera kommentaren i ingressen från projektledaren Moa Hjertson där hon säger "Olikheter behövs för att utvecklas". Om målet för projektet är att tänka bort kön, hudfärg och sexuell läggning så är det ju konstigt att hon säger att olikheter är viktigt. Om alla verkligen kunde tänka bort dessa faktorer, ja, hur ska man då kunna garantera att målet om olikheterna uppnås? Nä, jag tycker hon är inne och tassar på ett område som jag inte gillar, dvs. en syn på att människor med olika kön, hudfärg och sexuell läggning ÄR olika och på något sätt skulle komplettera varandra för att uppnå någon slags helhet. Just genom att göra det så har man ju laddat alla dessa faktorer med egenskaper och man liksom bara ber om att man ska ta hänsyn till dom vid t.ex. en rekrytering. Det allra "finaste" vore liksom att anställa en heterosexuell, en homosexuell, en man, en kvinna osv. för då får man alla egenskaper... Usch, vilket läskigt synsätt, tycker jag.

Man "tänker inte bort" hudfärg genom att föra statistik över antalet svarta i kommunen och anställa motsvarande antal i kommunen. Man gör inte hudfärgen betydelselös genom att hävda att det är utvecklande om man anställer människor av alla hudfärger. Tvärtom.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback