Kommunals stackars kvinnor

Imorse debatterade Ylva Thörn, ledare för Kommunal, med ett kommunalråd (C) från Älmhult i P1 Morgon. Anledningen är att Älmhult funderar på att frysa kommunanställdas löner nu under den ekonomiska krisen. IF Metall gick häromdagen med på ett avtal där det blir lättare för företagen att minska dom anställdas arbetstid, men Ylva Thörn tänker under inga som helst omständigheter gå med på något liknande.

Hon avslutar debatten med att säga att det är oacceptabelt för det här skulle bara drabba lågavlönade kvinnor (hon lägger betoningen på ordet kvinnor).

Som lågavlönad man inom Kommunal är jag som vanligt glad över att just män är undantagna, tydligen, men det är ju väldigt trist att arbetsgivaren bara vill försämra för just ett kön. ELLER så är det som vanligt att Ylva Thörn ofta pratar om medlemmarna som kvinnor (ca 80% av Kommunals medlemmar är kvinnor). Jag har inte hört IF Metall, med en majoritet män, nu prata om det nya avtalet som oacceptabelt för det är män som drabbas. Han skulle då säkerligen ha anklagats för att osynliggöra kvinnorna inom förbundet.

Eller så var det ett retoriskt knep av Ylva Thörn. Om man betonar att förslaget kommer att drabba kvinnor, som ju har en image av att vara små, svaga, värnlösa offer så framstår ju motparten i mycket sämre dager eftersom kommunalrådet då vill vara stygg mot dessa särskilt utsatta stackars människor (kvinnor). Motsatt skulle gälla för IF Metalls ordförande. Skulle han betona att det var män som drabbades så skulle hans argument bli svagare, för det anses verkligen inte som prioriterat att vara snäll mot män. Troligast är att IF Metall skulle vara noga med att säga att det här drabbade män och kvinnor inom Metall.

Som sagt, vi har långt kvar till jämställdhet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback