Hedersvåld kan ha kulturella orsaker

Det finns gott om människor som förnekar att människors beteende är färgat av kulturella föreställningar. "Vi är ju alla människor" lyder ungefär argumentet och därmed så ska inte människors beteende tolkas genom något slags kulturellt raster. För mig är det ett helt absurdt sätt att tänka.

Hedersvåldsdebatten är ett sådant område där kulturförnekarargumentet ofta dyker upp från feminister. Att dom exempel på hedersmord vi har haft i Sverige alla har utförts av familjer som kommer från kulturer med en hederskultur är tydligen bara någon slags slump. Hedersvåldet är bara ett helt vanligt utslag av den vilja som män påstås ha att förtrycka kvinnor. "Det är samma sorts våld i Sverige som i Afghanistan", som Schyman sa.

I en artikel som jag precis läst så utvecklar hon sina tankar:


http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/27/iden-om-hedersvald-ar-rasistisk


"Idén om hedersvåld är rasistisk", Newsmill. Schyman angriper själva idén om att andra kulturer skulle ha en annan syn på män, kvinnor, jämställdhet, familjens roll osv och att det kan leda till hedersvåld, eftersom den idén "är rasistisk". Jag skulle vilja säga att den idé som Schyman företräder är etnocentristisk, dvs. den att man inte ser att andra kulturer har andra tankemönster och att dessa kan få människor i den kulturen att handla på vissa sätt. Om vi tänker oss att Sven Svensson i Svedala som slänger ut sin dotter från balkongen på 3:e våningen för att hon haft sex med fel person och förklarar det med att han är man och därför hatar kvinnor så måste vi konstatera att det är vanligare att män hatar kvinnor i Pakistan, östra Turkiet och norra Irak. Är det något slags virus som går där eller är det genetiskt?? Näe, jag tror man måste förklara det med en kulturell faktor.

Schyman avslutar sin artikel med:

"Kulturessentialistiska förklaringar och ökad rasism riskerar att förvärra situationen för de utsatta kvinnorna på många olika plan.


Jag, och Feministiskt initiativ, vill frigöra alla kvinnor världen över som drabbas av våld, oavsett om våldet passar in i debattörers olika mallar och begrepp. FN gör ett bra arbete i denna globala kamp. Lite distans till den svenska debatten, stundtals påhejad av Sverigedemokrater och nationalister, kan vara nyttig ibland.
"

Det här är ett kulturförnekande synsätt där man inte erkänner att våld mot kvinnor i olika delar av världen kan ha sitt ursprung i olika kulturella värderingar. Om man inte erkänner det så kommer man aldrig tillrätta med det. Att skicka män från Pakistan som hedersmördat sin dotter till psykiatrisk vård "för han måste vara en psykisk sjuk person, eller någon som hatar kvinnor" är ju att döma honom precis som man skulle döma Sven Svensson i Svedala. Istället måste man se att det kan finnas en kulturell orsak till att den pakistanske mannen gjort som han gjort (och kanske en kulturell orsak till att Sven Svensson inte hedersmördat sin dotter). Om det sedan är ett resonemang som skulle gynna sverigedemokrater och nationalister så inte mig emot. Men är Schyman verkligen så småaktig att hon inte vill göra så effektiva saker mot våldet mot kvinnor som möjligt bara för att det skulle kunna gynna Sverigedemokraterna?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback