Jag tänker inte släcka lamporna ikväll

Ikväll är det den s.k. Earth Hour, då vi uppmanas från flera håll att släcka lyset under en timme. Detta för att vi ska visa andra att vi bryr oss om miljön.

Jag kommer inte att släcka någon endaste lampa. Detta av flera skäl. För det första så gillar jag inte den här typen av symbolkampanjer där man ska visa hur god man är. Att släcka en timme räddar inte miljön så det handlar bara om en symbolisk grej.

Hela miljödebatten är dränkt i moralism där mycket handlar om att andra talar om för mig och oss vad vi ska göra, och det handlar snarare om symboliskt uppoffrande åtgärder än något som verkligen har miljöeffekt. Det är som om det egentliga målet är att vi ska ändra oss (på andras begäran) för att bli någon slags godare människa. Sedan ska vi såklart visa hur goda vi är för andra genom att t.ex. släcka lamporna en timme. Sådant står mig verkligen upp i halsen och det ska bli ett sant nöje ikväll att inte släcka ljuset.

På ett annat plan så är jag också en så kallad klimatförnekare. Jag tror inte att vi är på väg att hamna i någon klimatkris med en växthuseffekt (att klimatet förändras förnekar jag inte - klimatet har alltid förändrats och kommer alltid att förändras). Och även om vi är på väg att få ett förändrat klimat på grund av en växthuseffekt så tycker jag inte det gör något. Även här är debatten alldeles för moraliserande och politiserad.
 
Jag har en tes:

Vänstermänniskor som egentligen är emot frihandel och stora företag och globalisering har i miljödebatten hittat ett sätt att nå sina egentliga mål. Och därför ser dom inte bättre miljöteknik eller en överflyttning av förbränning av fossila bränslen till tex. kärnkraft som lösningen utan deras lösning är mindre konsumtion och absolut inte någon ny kärnkraft utan minskad energianvändning. Det är inte miljön dom är oroade för utan det är konsumtionssamhället. Det är ett evigt moraliserande om att vi konsumerar för mycket och att vi "inte behöver alla prylar". Målet känns som att vi ska leva som på stenåldern och sitta och frysa i grottorna... och att alla ska göra det tillsammans och att ingen ska äga mer än någon annan. Men om jag då som inte vill leva så utan vill ha mycket prylar, resa ofta och långt och alltid ha billig el i kontakterna, äta kött och helt enkelt inte vill ha deras icke-konsumtionssamhälle, ja, då dyker genast det moraliserande miljöargumentet fram igen. Min livsstil, som är den som dom egentligen vänder sig emot, är fel på grund av "miljön".

Suck.

Ikväll tycker jag till och med det är viktigt att inte släcka lamporna!

Kommentarer
Postat av: vmm

Det känns också som att stora delar av milömoralisterna strävar bakåt och är anti-humanistiska.

2009-03-28 @ 19:17:29
Postat av: Daniel

Håller med bloggen!



kl. är nu 21:55 och jag har inte släckt ner nått, känns rätt skönt att veta att man är en fritt tänkande människa. Det är inte alltid lätt att stå emot alla domedagsprofetior och just nu är det väldigt många på en gång, klimatet, fet mat ,vite män, stilla sittande osv.

2009-03-28 @ 21:57:39
Postat av: Marita

Mmmm, jag fuskade: släckte ned, men kollade på Robinson...Nä, tyckte Earth Hor var skitbra som reminder. Blåser alldeles för mkt onödig energi, så jag (o fler med mig) behöver symbolhandlingar.



Men har vi inte ett gemensamt ansvar för jorden? Ett ansvar att den skall räcka till för alla. Du o jag konsumerar för någon annan som får mindre eller ingenting alls. Solidaritet, You know. Ett bortglömt som antagligen försvinner från SAOL vid nästa uppdatering.



/Marita

Postat av: Marita

Hoppsan, det blev "hor" istället för "hour" - frediansk felsägning antar jag att alla vita medelålders antifeminister tänker... :)

Marita

2009-04-03 @ 00:09:08
Postat av: Marita

Kommer det nu 2 rättelsekommentarer på raken, har jag inte drabbats av besatthet.



Hoppsan--- bidde vistt "hor" istället för "hour" - freudiansk felsägningenligt vita medelålders antifeminister... :)

/Marita

2009-04-03 @ 00:12:02
URL: http://fiavg.wordpress.com/
Postat av: vmm

Marita: det där med stavningen är inget du behöver oroa dig för. Fattar man så är det ok i den här bloggen.



Om vi alla har ett ansvar för Jorden? Ja, hm... oj, jag vet inte om jag ska svara med en mening eller med en spaltkilometer.



Klart att vi har ett ansvar för varandra och för den här planeten, men på samma sätt som vissa säger att vi har ansvar för kommande generationer att dom ska ha en ren miljö så tycker jag vi har ett ansvar för att dom inte ska sitta och frysa i grottor. Det handlar nog om vad man ser som faror och vad man ser som eftersträvansvärt. Miljömänniskor ser en förstörd miljö som en överhängande risk medan jag inte ser den risken som särskilt överhängande. Det som jag ser som fara är den där kalla grottan. Miljömänniskorna eftersträvar en ren miljö, där vi alla lever under mycket enkla förhållanden i samklang med naturen. "Mycket enkla förhållanden" är det jag ser som ett hot och absolut inget vi ska sträva efter. Tvärtom så tycker jag vi ska sträva efter att slippa dessa enkla förhållanden. Det dom ser som eftersträvansvärt ser jag som ett hot och det jag ser som eftersträvansvärt ser dom som ett hot. Därför är jag och miljömänniskorna inte så överrens. Så det handlar inte så mycket om solidaritet eller inte utan om att vi helt enkelt ser olika hot och mål. Skulle jag dela miljömänniskornas syn på vad som är hotet och vad som är målet och ÄNDÅ skulle låta bli att släcka lamporna ja, DÅ vore jag kanske en smula osolidarisk. (det är inget du påstår, jag vet, jag vet!)

2009-04-03 @ 12:31:28
Postat av: Marita

Nä, jag var inte orolig, mest stördfnissig.



Tror Du överdriver sakernas tillstånd. Finns väl ytterst få (ngn?) som vill leva så enkelt som Du beskriver. Men kanske kan den där överhängande risken i grottan vara samma sak som miljömänniskorna ser? Man ser samma mål men är inte helt överens om vägen dit. Som Du & jag med feminismen.

2009-04-08 @ 22:54:57
URL: http://fiavg.wordpress.com/
Postat av: S

Tråkig design ..

2009-04-08 @ 23:02:09
URL: http://sessah.blogg.se/
Postat av: vmm

Marita:



Jag önskar och hoppas du har rätt att vi (miljömänniskorna och jag) ser samma mål. Men jag tror inte det.



Klart jag överdriver lite om det där med den kalla grottan men jag är rädd att vi förlorar drivkraften. Mänskligheten har alltid haft en drivkraft att utvecklas, skapa, få ett bättre liv... Större hus och mer saker.



Och så uppstår det nu en reaktionär kraft som i princip kräver MINDRE av allt det här. Mindre av allt. Mindre utveckling. "För miljöns skull".



Den reaktionära kraften, dvs miljörörelsen, ser jag som en kraft som strävar bakåt, som strävar mot mänskligheten, som inte vill ha utveckling.

2009-04-09 @ 01:10:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback