Döda inte kvinnorna i gisslan!

I Afghanistan hålls fortfarande 22 koreaner som gisslan av talibanerna. Gruppen består av 18 kvinnor och fyra män. Idag sa Afghanistans president att det var "smaklöst och oislamskt" att kidnappa och hota kvinnor.


UPDATE 070801: igår dödades en till i gisslan. Nu är det 18 kvinnor och tre män kvar.
------

Appropå detta med att det är oislamskt att hota och döda kvinnor: för ett par veckor sedan så stormades en moské i Pakistan där några hundra militanta muslimer förskansat sig. Många av dom i moskén var kvinnor. I nyhetsrapporteringen från tiden före stormningen så sades att den pakistanska militären tvekade att storma eftersom då kunde kvinnor komma till skada.

Grattis, Irak!

Grattis, Irak!

Irak vann idag en fotbollscup. På gator och torg i Stockholm och i andra städer runt hela världen går irakier man ur huse och viftar med irakiska flaggor och firar.

Den här vinsten tror jag är jätteviktig för Irak. Irak behöver nationalism. Idag visar man att det går att känna sig som irakier oavsett om man är sunni, shia, kurd eller whatever. Ska man få slut på våldet mellan dom olika grupperna i landet så tror jag man måste bygga en känsla av gemenskap för alla irakier.

Skicka tillbaka afghanska män

Såg idag på Nyheterna i TV4 att afghaner som sökt asyl i Sverige nu protesterar mot beslutet att det nu bedöms vara säkert i Afghanistan så asylsökande kan skickas tillbaka dit. Beslutet har tydligen fattats av svenska och afghanska regeringarna i samförstånd med FN. I en bisats nämns att kvinnor och barn dock ska få stanna och att det är männen som ska skickas tillbaka. Så i Afghanistan är det alltså så pass säkert att det duger för män men inte för kvinnor.
 
I Rapport var det förresten en kvinna som kom med en häpnadsväckande analys av läget. Jag tror hon kom från Migrationsverket, men hon sa i alla fall att det redan idag bor massor med människor i Afghanistan så det visar att det inte alls är omöjligt att bo där. Väldigt "skarp" analys...

Man eller kvinna som dödats?

I Afghanistan så har en grupp på 23 sydkoreaner tagits som gisslan av talibaner. Gruppen består av 18 kvinnor och fem män. Jag hör nu på nyheterna att en i gisslan har avrättats. Av någon anledning så törs jag lova att den som dödats är en av männen, trots att det egentligen är statistiskt osannolikt (18 kvinnor, 5 män). Ska vi slå vad?

---------

Update: läser nu på SVT-text att det är en man som dödats. Vad var det jag sa...


Var står Sverigedemokraterna på höger-vänster-skalan?

Häromveckan presenterades en undersökning som visade att få människor vet något om Sverigedemokraternas politik. Med risk för att jag minns fel så har jag för mig att det var 16% av befolkningen som inte vet om Sverigedemokraterna står till höger eller vänster på den politiska skalan. Självklart presenterades det som att 16% inte ens vet det. På sätt och vis anmärkningsvärt eftersom partiet alltid utmålas som högerextremt. Men jag tycker också att det är svårt att placera in SD på höger-vänsterskalan. Jag vill helst kalla SD vänstertraditionellt, där partiet mest liknar dom gamla Socialdemokraterna men med inslag av kristdemokrati och en smula miljöpartism på toppen. Vad blir det? En smula svårplacerat.

Ett konkret exempel på svårigheten att placera SD på höger-vänster-skalan:

Som jag uppfattat det så vill SD ha höga ersättningsnivåer i a-kassan. Dom skulle förmodligen gå med på att återställa den till 80% som (s) vill. SD vill ha en stark välfärd. Men samtidigt så är SD företagarvänligt och vill göra det lättare att driva företag. Dom sneglar på den danska modellen som brukar kallas flexicurity, där det är lätt att både anställa och avskeda folk. Som ni kanske har hört så tänker svenska LO dra igång en kampanj mot SD där partiet ska utpekas som arbetarfientligt (SD ska tydligen alltid utpekas som fientligt mot någonting).

Jag tycker den här modellen verkar alldeles utmärkt. Jag tycker vi ska ha en stark välfärd där samhället tar hand om dom arbetslösa. Och samtidigt så ska företagen få inrikta sig på företagande och inte behöva ha något ansvar för arbetslösa. Ett företag ska inte behöva "gå och dras med" (ursäkta uttrycket) arbetskraft som dom inte behöver. Vad jag förstår så föreslår SD att man ska minska arbetarnas inflytande över företaget och istället införa en slags informationsplikt, där företaget måste informera arbetarna i så god tid som möjligt om förväntade neddragningar. Alla ska veta om dom har jobbet kvar på måndag, så att säga.

Men OM företaget bedömer att neddragningar i personalen är nödvändiga så tycker jag att företaget ska ha rätt att göra det snabbt och smidigt och utan större krusiduller. Den anställde som blir av med jobbet ska då veta att samhället ställer upp med ett bra trygghetssystem. Jag tror att ett sådant system skulle vara bra för företagen, människorna och samhället. Men var ska man placera det på höger-vänster-skalan? Inte vet jag.

Mohammed som rondellhund

En konstutställning i Värmland har valt att inte visa en bild där profeten Mohammed visas i form av en rondellhund (föreståndaren för utställningen säger att hon uppmanats av både privatpersoner och myndigheter att inte visa bilderna - vilka myndigheter är det?). För det första så får man ju enligt islam inte porträttera Mohammed och dessutom är människans bästa vän, hunden, inte särskilt uppskattad bland muslimer.

Återigen ställs frågan om vi ska ha yttrandefrihet eller om vi ska välja att inte publicera sådant som kränker muslimer.

Jag tycker faktiskt inte frågan handlar om yttrandefrihet eller inte utan om ännu ett problem med mångkultur.

När det gäller yttrandefrihet så har vi inte någon absolut yttrandefrihet. Inget land har det, men däremot så varierar vad som är förbjudet att uttrycka. I kommunistiska länder så är kritik mot staten/partiet förbjudet, och i muslimska länder är t.ex. Mohammed-bilder förbjudna. I Sverige då? Ja, du får inte publicera karikatyrer av judar eller afrikaner för då är det (kan vara) hets mot folkgrupp. Pastor Åke Green var också på vippen att bli dömd för det han sa om homosexualitet. Du får inte sprida bilder på hakkors hur som helst. Barnporr är både förbjudet att tillverka och inneha. Säger du saker om andra som är osanna eller kränkande så kan du dömas för förtal. I många europeiska länder är det också straffbart att ifrågasätta förintelsen av judar under WWII. Finns säkert fler saker som jag inte kommer på just nu, men helt klart är att någon absolut yttrandefrihet har vi inte.

Etniska svenskar kan inte riktigt förstå vad som skulle vara fel med att göra en karikatyr av Mohammed medan vi förmodligen skulle reagera väldigt negativt på karikatyrer av judar. Vad jag förstår så förekommer karikatyrer av judar ofta i tidningar i t.ex. Egypten för där tycker man det är helt ok, medan en Mohammed-karikatyr vore otänkbar att publicera där.

Vad som är förbjudet eller tabu att publicera varierar från kultur till kultur. Problem uppstår därför i ett mångkulturellt samhälle, där värderingarna mellan olika grupper är olika. Vi har ju t.ex. fallet med CD-skivorna med inspelningar från någon moské i Sverige där imamen uppmanar till våld mot judar och där JK valde att inte åtala, vi har svenska konstnärer som ritar Mohammed-karikatyrer men som inte får visas.

Jag vet inte vad som är rätt eller fel i den här frågan. Många talar om att vi måste respektera varandra. Hur menar man då egentligen? Ska etniska svenskar respektera svenska muslimer och inte måla Mohammed, eller ska svenska muslimer respektera etniska svenskar och deras målerier? Eller ska etniska svenskar respektera svenska muslimers hatpropaganda mot judar eller ska svenska muslimer respektera etniska svenskars ovilja mot hatpropaganda mot judar?

Mångkultur är inte så enkelt.

Svensk snällism snudd på rasistisk

Jag läser just nu att TT/Aftonbladet skriver om att 20 stycken pygméer (kortväxt folkslag från Afrika) blivit inbjudna till en musikfestival fick bo i tält på ett zoo istället för på ett hotell. Arrangören av musikfestivalen tyckte att det var bättre för pygméerna att bo där eftersom det fanns många träd där och miljön liknade deras hemmiljö.

Pygméer placerades på zoo
20 pygméer som blivit inbjudna att delta i en musikfestival, blev inkvarterade i tält på zoo i stället för på hotell.


Organisatörerna menade att man genom att placera gruppen på zoo hade hoppats att återskapa deras naturliga närmiljö, eftersom det finns klungor av träd där.


Chefen för en kongolesisk organisation anklagar festivalarrangörerna för ytterst dålig behandling av de inbjudna pygméerna.Isch. Diskrimineringsombudsmannen kommer nog att utreda detta, och den här arrangören för musikfestivalen får säkert sparken (jag vet inte vilken festival det handlar om, men visst håller väl Storsjöyran i Östersund på just nu? Jag vet inte om det finns något zoo i Jämtland, men dom kanske har låtit pygméerna bo i Furuvik i Gävle eller på Kolmården kanske).

Det måste bryta mot lagen mot diskriminering.

Förmodligen har arrangören menat så väl. Hon eller han har tänkt vara så snäll. 'Dom ska inte behöva bo på hotell utan vi ska försöka hitta en miljö som är så lik deras hemmiljö som möjligt, så vi sätter dom på zoo. Snällt av oss!'. Ibland kan den svenska snällismen slå fel. Här borde vi ju tänkt mer att dom får ta seden dit dom kommer och här är det så att vi låter gäster bo på hotell och inte på zoon, hur ovant det än känns att bo på hotell och hur vant det än känns att bo på zoo. Är man människa som är gäst i Sverige så bor man på hotell och inte på zoo, punkt slut.

Svensk snällism kan ibland nästan bli rasism.

---

Aftonbladet skriver inte vilken musikfestival det handlar om så det är fritt att spekulera. Kom på att det kan handla om Falu Folkmusikfestival, men jag trodde den var nedlagd? Eller?

----
Update: såg dagen efter att det hela inte alls utspelat sig i Sverige utan i Kongo. Hm... kanske borde Aftonbladet ha berättat det. Jag är så naiv att när jag läser en nyhet, till exempel Man död i trafikolycka eller Justitieministern biten av hund så utgår jag från att det hänt i Sverige och att justitieministern är Sveriges justitieminister och inte Belgiens eller whatever. Men men.