Posten gillar nog inte SD

Posten har nu bestämt sig för att inte gå med på att distribuera Sverigedemokraternas senaste partitidning eftersom den innehåller en bild på Lars Vilks famösa rondellhund. Att dela ut tidningen skulle innebära en säkerhetsrisk för brevbärarna, enligt Posten.

När det gäller massutskick ska Posten alltid granska innehållet i utskicket. Ett förfarande som jag tycker är rätt tveksamt. JK har ju tidigare slagit fast att Vilks rondellhund inte är hets mot folkgrupp, och Postens policy är att dela ut allt som inte är hets mot folkgrupp eller innebär annat lagbrott, men nu vågar man alltså inte dela ut en tidning där det på sidan fem finns en bild av en rondellhund. JKs ord och Postens policy var alltså inte särskilt mycket värda. Och är det verkligen Postens sak att bedöma sådana här saker? Vad jag skriver i ett brev är väl inte upp till dom att granska? Tar dom det ansvaret så är dom ju också ansvariga om nu någon skulle skriva något brottsligt och om Posten ändå distribuerar det så borde ju någon där kunna bli dömd för att inte ha stoppat det... Och just eftersom dom påtar sig rollen att sitta och godkänna eller inte godkänna texter så blir dom ju en "medskyldig" part och delar dom ut något som någon tycker är dumt så är det ju inte direkt konstigt att dom ses som delansvariga. Får man en tidning från SD och inte gillar vad som står i den får man väl ringa upp någon på Posten och fråga hur dom har tänkt när dom godkände texten... Ska Telia lyssna på våra telefonsamtal också så att inget dumt sägs på deras telefonlinjer? Eller ska Vägverket ses som medskyldigt ifall någon rånar en bank och kör iväg med en bil på en väg som Vägverket är ansvarig för? Det blir ju väldigt konstigt.
 
Nä, jag vill inte att företag ska sitta och granska vad jag säger eller skriver, utan det tycker jag är en uppgift för myndigheterna. Är det olagligt det som står i tidningen, ja, men kontakta polisen då, men annars så tycker jag man ska distribuera och inte lägga sig i innehållet. Då kommer man ju att slippa alla hot också eftersom man inte är ansvarig för innehållet.

Eftersom jag är konspirationsteoretiker så anar jag att det finns en politisk sida av det här. Posten kommer naturligtvis att blåneka, men jag misstänker att dom inte delar ut tidningen eftersom dom inte gillar Sverigedemokraterna. Inför valet förra hösten stoppades utdelningen av SDs valmaterial sedan något skyddsombud på Posten slagit larm om att det kunde innebära problem för brevbärarnas psykiska hälsa att dela ut SDs material, nu är det en säkerhetsrisk för brevbärarna att dela ut SDs material... någon mer än jag som misstänker att det kanske helt enkelt är så att Posten inte gillar SD?

"Höj gränsen till riksdagen till 5% för att hålla Sverigedemokraterna borta"

En grupp som kallar sig Liberala Seniorer föreslår i en debattartikel i Gefle Dagblad häromdagen (minns inte exakt datum, och jag hittar inte tidningen) att gränsen för att komma in i riksdagen ska höjas från 4% till 5%. De hade många argument, men ett var att det skulle hjälpa till att hålla Sverigedemokraterna utanför riksdagen.

Jag är inte ett dugg förvånad, egentligen, men det känns sorgligt att man vill hålla på och fixa och trixa med demokratin för att hålla ett särskilt parti ute ur riksdagen. Dom kommer såklart säga att dom gör det här för demokratins skull, men jag menar att det är ett missbruk av demokratin att göra så här.