Män och bilkörning

Häromdagen så kom Motormännen med en undersökning som dom gjort som baserade sig på statistik från trafikolyckor och slutsatsen är att män är sämre än kvinnor på att köra bil eftersom dom är inblandade i fler olyckor. Jaha. Det är ju knappast någon nyhet. Försäkringsbolagen har vetat detta i evigheter och det är därför som män har högre försäkringspremier för bilförsäkringar.

Jag gillar inte den här typen av undersökningar där man basunerar ut att "män är sämre på..." (eller "kvinnor är sämre på"... men det anses ju inte lämpligt att säga att kvinnor är sämre på något så det får vi nog inte höra). Varför måste man "könifiera" frågan och dessutom utse en vinnare?

För ett par år sedan så kom det en undersökning som visade att invandrare är överrepresenterade i trafikolyckor. Om jag inte minns fel så var särskilt invandrare från Mellanöstern groteskt överrepresenterade i olycksstatistiken. Mig veterligt har inte något försäkringsbolag tagit fasta på den statistiken och har högre försäkringspremier för invandrare, och särskilt för invandrare från Mellanöstern. Och den människa som dagligen går runt och berättar om sin kunskap om att invandrare är sämre på att köra bil kommer förmodligen att betraktas som en person som... ja, inte direkt bidrar till integrationen, om man säger så.

Jag tycker inte vi ska förneka kunskap om att män och invandrare kör sämre men gör vi det här till en könsfråga eller en fråga om etnisk bakgrund så måste vi vara medvetna om att då skapar vi schabloner där vi bedömer hur bra en person är på att köra bil på grund av personens kön och etniska bakgrund snarare än på personens bilkörning. Och vi gör den bedömningen redan innan personen satt sig bakom ratten. Det där sättet att bedöma människor har skapat massor av lidande och problem här i världen så vi bör försöka arbeta oss bort ifrån det. Människor bör bedömas som individer och efter sina egna prestationer och inte efter vad andra med samma kön eller samma etniska bakgrund har gjort tidigare.

Kommentarer
Postat av: Marcus

Alltså, att ca 80% av alla trafikbrott begås av män är inte konstigt... Till att börja med är det fler män som har körkort (totalt sett lite drygt 6% fler (siffra från vägverket)). Vidare ägs ca 70% av alla privatbilar i Sverige av män (siffra från InfoTorg), och då följer den logiska slutsatsen att majoriteten av alla privatbilar också körs av män. Även majoriteten av bilar som körs yrkesmässigt har manliga förare (över 90% enl olika källor, b.la. Transportarbetareförbundet). Enl vägverkets statistik kör snittmannen även oftare och längre än snittkvinnan. Jag tycker vi kan skippa "män är djur/brottslingar/våldtäktsmän/trafiksyndare"-hyckleriet nu...http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article151316.ab

2009-08-24 @ 14:01:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback