Reinfeldt tycker att flickor och pojkar är värda lika mycket. Nästan, i alla fall.

Appropå vilka lagar som ska gälla på internet säger statsminister Reinfeldt idag i TV4s Nyheterna retoriskt "Vill vi att man ska få kalla unga tjejer vad som helst på internet?". Nej, ingen vill såklart att man ska få göra det. Retoriskt knep 1A. Använd tjejer/flickor/kvinnor som sinnebilden för offer och dom som det är synd om. Jag tror folk är beredda att lägga ner hela internet och spärra in dom som begår internetbrott på livstid bara man kan få folk att tänka på en liten stackars tjej som offer. Smart, Reinfeldt! Fast det är ju inte så bra resonemang om man tycker att alla människor är lika mycket värda oavsett kön. Tycker man att alla är lika mycket värda så är det lika hemskt att prata illa om unga pojkar som om unga flickor. Så långt har inte jämställdheten nått än i Sverige, eller så råkade Reinfeldt bara försäga sig. Freudian slip?

Girl power

För några månader sedan så var jag till kommunens affärsrådgivare som hjälper till med rådgivning för hur man startar eget företag. Dom skulle höra av sig när det drar igång någon utbildning (kalla det gärna serie av informationsmöten). Igår fick jag min andra inbjudan, men den här var precis som den första riktad till kvinnor som vill starta eget företag. När ska det dra igång någonting som jag får vara med på? Men, den som väntar på något gott... Det gäller att vara positiv.
Ämnesflykt. Såg ni melodifestivalen igår? Shirley Clamp var en av dom som kommenterade programmet. När Irland skickat två kvinnor i år så tyckte Clamp att det var mycket roligt att dom skickat just två kvinnor. "Girl power!", ropade hon. Undrar hur det hade uppfattats om den manlige kommentatorn sagt att han tyckt det var väldigt roligt att något land skickat män, och ropat "Male power!"?

Kvinnliga chefer bättre på kompetens är rubriken på en av SRs nyheter idag.

"Börsbolag får ofta styrelser med jämnare könsfördelning om kvinnor ingår i valberedningen visar en studie."


I radioinslaget nämns att om valberedningarna består av en tredjedel kvinnor så är i genomsnitt 30% av styrelsen kvinnor, och där valberedningarna består av enbart män eller nästan bara män är könsfördelningen i genomsnitt 18% kvinnor.


Det tolkas som att kvinnor väljer mer jämställt och är bättre att se till kompetens istället för kön. Hm... skulle man inte kunna tolka siffrorna lika gärna som att kvinnor ser mer till kön än vad män gör? Om enbart män väljer 18% kvinnor och om det är 30% kvinnor så väljs 30% kvinnor så tycker jag man mycket väl kan tolka det som att kvinnor är mer könsfixerade i sina val.


"- Kvinnliga chefer är generellt bättre på att se kompetens hos både män och kvinnor, säger professor Anna Wahl på Kungliga Tekniska Högskolan till DN."

Ja, ja. Vi vet att kvinnor är bättre. Undrar om hon tycker att det är något kvinnor är sämre på? Har ni någon gång hört någon påstå att män är bättre på någonting? Eller är kvinnorna Det Första Könet - Övermänniskan?


Wallström

Lyssnar på lördagsintervjun i P1 med Margot Wallström (EU). Hon berättar om Barroso som är ordförande för kommisionärerna. Hon berättar att han kommer från en annan förvaltningstradition (han är från Portugal) och att han har svårt att förstå den svenska inställningen om öppenhet och offentlighetsprincip. Hon säger inte att han har fel utan konstaterar bara att han kommer från en annan förvaltningstradition. Ja, hur är det nu... vi har ju så mycket att lära av varandra och vad kan vi då lära oss av Barroso? Jo, liiiite mindre öppenhet, tack. Om inte Wallström blir lite mindre öppen så är hon främlingsfientlig och ställer inte upp på alla människors lika värde.

(jaaa! Det var satiiiir!)

Nu är det inte satir:

Wallström säger en skrämmande sak: hon pratar om sin efterträdare (hon ska sluta) och hon säger såklart att hon inte har någon åsikt om vem som ska efterträda henne. Det enda hon säger är att hon självklart hoppas att det blir en kvinna. Brrr... Snacka om könstänk! Och hur var det nu... män väljer män och kvinnor väljer kvinnor? Fast jag har mycket svårt att tänka mig en man som sitter och säger att han inte har någon åsikt om vem som ska bli hans efterträdare "bara det blir en man". Men är det så så måste vi bort från det tänket och att som Margot Wallström sitta och säga det här öppet i radio och inte skämmas ögona ur sig för hur hon tänker är tamejfan skandal.

Tjejkväll i Gävle

Som ni säkert vet så är det förbjudet för näringsidkare att könsdiskriminera sina kunder. Men den lagen bryr sig inte alla om för det har bedömts som ett så litet brott att domstolar inte tar upp dom.

Idag läste jag om ett exempel som förmodligen inte är lagligt:

En köpmannaförening i Gävle med 130 handlare har bestämt att det ska vara tjejkväll den 28:e maj i Gävle.


http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.1016240


"28 maj är det tjejkväll i Gävles affärer. Gratisbussar för tjejer går till Gävle från Hofors, Edsbyn och Söderhamn. Musik på gator och torg, dansuppvisningar, lotterier och erbjudanden i butikerna är lite av det handlarna ordnar för att locka kvinnor in till centrum.


Är tjejer dåliga på att handla?


- Nej, men vi vill göra en specialkväll för tjejer med härlig inramning. Vi har redan bestämt att det blir en till i september, säger Eva Olsson".


Det är ju bedrövligt att det ska behöva finnas en lag som förbjuder könsdiskriminering för det borde ju vara en självklarhet att så gör man bara inte. Och nu finns det en lag men den skiter alla i. "Great".


Grattis, alla mammor och barn i Sverige!

Jag hör precis på radio att Rädda barnen återigen utsett Sverige till världens bästa land att leva i för mammor och barn. Sverige har flera gånger i rad toppat Rädda barnens mamma-barn-index som görs varje år.

Pappor och barn göre sig icke besvär.

Är det bara jag som är känslig eller är det så att ett sådant här mammabarn-index är en smula konservativt i och med att man självklart utgår från mammorochbarn som en enhet och att när man mäter mammorochbarns levnadsvillkor så råkar man förbise männen och papporna. Det kan ha med kön att göra. Jag påstår inte det, men det kan ha med kön att göra.

Död mans DNA

Styckmordet på Catrine da Costa 1984 är ju en klassiker i svensk rättshistoria. Senaste vändningen är att polisen begärt ut vävnadsprover från Karolinska sjukhuset av en man som dog 1988 för att kunna kolla hans DNA och jämföra med någon handduk som hittats bredvid en säck med likdelar.

På sätt och vis förstår jag att polisen vill kolla det där DNAt samtidigt som jag tycker det är en smula konstigt. Den här mannen kommer naturligtvis aldrig att bli dömd för mordet och även om han levt idag så tror jag inte att en handduk bredvid en liksäck med hans DNA skulle räcka för att fälla honom för mord. Och för dom två läkare som fälldes, nej, rättare sagt blev utpekade som skyldiga för själva styckningen spelar det inte heller någon roll (dom friades för mordet men domen slog fast att dom styckat kroppen men det brottet (brott mot griftefriden) var preskriberat så dom kunde aldrig formellt dömas för det - och därmed inte överklaga för att bli friade. Snacka om Kafka-liknande moment 22: domen slår fast att du är skyldig men brottet är preskriberat så därför går det inte att överklaga...). Men låt säga att dom skulle hitta klara bevis för att det inte var dom här läkarna som mördade henne så spelar det ju ingen roll för dom är ju inte dömda för mordet utan bara utpekade som skyldiga för själva styckningen...

Rent juridiskt ser jag ingen poäng med att polisen vill göra det här DNA-testet. Men ändå tycker jag det finns en poäng. Mordet preskriberas om några månader och efter det kommer inte polisen att göra något mer åt saken och då lämnas vi med en stor olöst gåta. Ett positivt DNAtest från den här mannen skulle i alla fall vara en viktig pusselbit och jag tror att då kommer nog dom flesta att anse att mordet är uppklarat.

Fast just nu när jag sitter och skriver det här kommer jag på en sak som jag inte tänkt på tidigare. Om man nu tar DNA från den här mannen som varit död i ca 20 år och det blir träff och alla kommer att betrakta det som mer eller mindre klart att han är skyldig, men att han aldrig kommer att dömas, jag då råkar ju han ut för en ganska Kafka-liknande situation också. Nej, inte han personligen såklart, men jag tänker att den mannen har väl säkerligen släktingar och vänner och hur kul är det för dom att han pekas ut som mördare när han aldrig kommer att få en chans att försvara sig i en rättegång. De kommer att få leva med att någon dom haft som när&kär för alltid utpekas som en mördare utan att varken de eller han kan göra något åt det och utan att en domstol dömt honom... Inte så jävla bra, faktiskt.

Ja, jag blir lite tveksam nu till om polisen verkligen bör göra det där DNA-testet. Suck. Varför är inte allt så enkelt som man först tänker sig :S

Jättemånga kvinnor har mördats i Turkiet

Idag hör jag på nyheterna i radio om ett massmord under en bröllopsfest i Turkiet. 43 personer har skjutits ihjäl i någon slags släktfejd.

Reportaget i SR berättar om hur kvinnor fördes ihop i grupper och mejades ner. Under reportaget får jag känslan av att det här är ett mord riktat mot kvinnorna. Sedan säger dom "Av dom 43 döda var 16 kvinnor och sex barn". Vad de övriga 21 mördade var framgår inte men jag har mina aningar.

Är alla människors liv lika mycket värt oavsett kön i SRs ögon? Jag tvivlar. Dom verkar i alla fall vara mycket mer indignerade över att kvinnor mördats än att människor med "övriga kön" mördats.


Update skrivet några timmar senare: nu läser jag på Kanal5s text-tv (som görs av Aftonbladet) att nu är antalet döda 45 stycken "varav många kvinnor och barn".

Härlighet varar längst

Jag hör nu på Lunchekot om att ett kommunalråd greps för rattfylla i lördags och nu vill han tala ut och vill vara "ärlig och öppen" med det här. Hm...

Jag tänker så här:

Jag ställer inte krav på politiker att dom ska vara perfekta eller någon slags övermänniskor. Man kan vara en bra politiker och ändå köra rattfull, även om jag hatar rattfyllerigrejer.

Men nu gick den här politikern ut och var öppen och ärlig efter att han hade gripits av polisen. Det finns ju inte en chans i världen att han skulle kunna ha hemlighållit rattfyllan i och med att han gripits av polisen och antagligen kommer att åtalas. Så vad har han för val? Det kommer ut nu eller det kommer ut sedan. Att då gå ut och berätta att han vill vara öppen och ärlig om det som hänt känns lite... oärligt. Låt mig gissa att om inte polisen haffat honom så hade han idag inte varit så angelägen att vara öppen och ärlig om att han kört rattfull i lördags.

Om ett kommunalråd som inte haffats av polisen när han kört rattfull går ut i media och berättar att han vill vara öppen och ärlig och berätta att han kört rattfull, ja, då känns det öppet och ärligt.

Update: idag toppar regionala nyheterna i SVT-GävleDala med den här nyheten och ägnar sju minuter av 15 åt nyheten. Det är ju ingen hemlighet att det handlar om ett centerpartistiskt kommunalråd från en kommun som vi kan kalla Ovanåker... GävleDala sänder ett reportage om rattfylleri. Varje dag kör 401 människor rattfulla i Gävleborg, säger dom, och varje år dör 125 personer i hela landet i trafikolyckor som har samband med alkohol. "Och vilka är det då som kör rattfulla? Jo, det är män. Nio av tio rattfulla är män". Jag blir så trött på att vi män alltid, alltid pekas ut som skurkar. Visst, statistiskt är det säkert så att nio av tio rattfulla är män men var det nödvändligt eller ens nyttigt att påpeka det? Invandrare är överrepresenterade i trafikolyckor men jag tror inte SVT skulle säga "Och vilka är det som orsakar trafikolyckor? Jo, invandrarna". Det känns så onödigt att göra det här också till en könsfråga.
Update 090519: idag berättar man i SVT Gävle-Dala om att det här kommunalrådet motsatte sig provtagningen när polisen ville alkoholtesta honom. Han låste in sig i sitt hus och vägrade öppna dörren och polisen var tvungna att slå sönder ett fönster för att ta sig in. När kommunalrådet ville vara så öppen och ärlig om vad som hänt varför berättade han då inte om det dramatiska gripandet? Ville han försöka dölja det? Han som ju skulle vara så ärlig och öppen? Va?

Förbjud kvinnliga brandstationer!

Kvinnor i brandkåren verkar vara ett prioriterat område och ett känsligt område för mitt fack, Kommunal. I åratals har det diskuterats hur man ska kunna få in fler kvinnor i brandkåren och man har försökt med särskilda rekryteringsdagar för kvinnor, eller som nu att alla kvinnliga sökanden kallas automatiskt till intervju. Minns att många i facket var upprörda för några år sedan när några män sparkades pga besparingskrav och i samma veva anställdes några kvinnor för då fanns det tydligen pengar till det. Till fackets stora förtret har det också visat sig att tjejer har svårt att klara av dom fysiska testerna och brandkåren har därför sett över kraven, men jag är osäker på om dom sänkts.

Den senaste idén för att öka mångfalden inom brandkåren är kvinnostationer:


http://www.ka.se/index.cfm?c=87550


Någon genusvetare har kommit med den "briljanta" idén att mångfalden ökas om man organiserar brandstationerna utifrån kön och har särskilda kvinnostationer med bara kvinnor.

Jag tycker det här är så himla fel. Först tycker jag själva utgångspunkten om målet med mångfald är fel. Vad är så viktigt med mångfald och defineras mångfald verkligen så primitivt som att det ska vara lika många män som kvinnor? Jag kan förstå att det kan vara bra för en brandkår om det finns olika typer av personer där man är bra på lite olika saker men att då hänvisa till att det skulle handla om kön för att få in olika egenskaper är närmast ett biologistiskt särartstänkande och så långt ifrån jämställdhetstänkande som jag kan tänka mig.


Tänk om det är biologistiskt särartstänk som får dom att ropa efter mångfald? "Hörru Bengt, vi måste ju ha någon som kokar kaffe åt oss så vi kan fika när vi kommer tillbaka efter en insats. Vi borde nog ta och anställa ett fruntimmer. Och lite kvinnlig fägring har väl ingen dött av. Det är ju också bra om vi får in lite mjuka människor. Soft personalities och som gillar att snacka känslor och sånt. Fruntimmer är lite klena men dom är ju så himla bra på andra saker.".

Det andra som jag tycker är absurdt i tanken med kvinnostationer är att om man nu har den här åsikten om att det är bra att blanda kön för blandandets skull, som ju verkar vara själva poängen, så föreslår man könsseparerade stationer. Jag höll på att säga etniskt rensade stationer, men jag menade könsmässigt homogena stationer. Vilket vansinne.

Jag fattar inte att man så desperat verkar vilja ha in kvinnor inom brandkåren. Man verkar vara så kåt på den tanken att man är beredd att diskriminera män vid antagningarna, man är beredd att sänka kraven på fysik, man är beredd att sparka ut män för att anställa kvinnor istället, man är beredd till nästan vad som helst verkar det som. Dom liksom s.k.a i.n. Är det så att det här blivit lite av en symbolfråga? Ligger det prestige och principer i botten som gör det här så viktigt?

Frågar ni mig så tycker jag brandkåren ska ha relevanta fysiska krav och vara totalt könsblinda i sina tester. Självklart ska dom försöka sätta ihop den mix av personer som är bäst för verksamheten och det innebär att man inte alltid anställer dom som är allra starkast utan man kan titta efter andra egenskaper också. Men att göra det utifrån kön är så fel som det bara kan bli. Hur man än vrider och vänder på det så är det viktigt att vara stark om man är brandman och då kommer kvinnor alltid att ha det svårare. Det finns såklart massor av kvinnor som är tillräckligt starka men det finns säkert tio gånger fler män som är tillräckligt starka. Då är det oundvikligt att det kommer att vara fler män som kommer att anställas. Så måste det få vara, tycker jag. Många brandstationer kommer att bara ha män anställda. Det gör inget att det är så. Det viktiga är att man inte tänker på att det är en "mansstation" utan att alla där helt enkelt är brandmän. Att som man nu funderar på att göra könsseparerade stationer skulle ju göra det till en mansstation där könet är avgörande. Det är att gå i helt fel riktning. Jag ryser av blotta tanken. Varför inte förbjuda mansstationer eller kvinnostationer istället för att införa dom?