Nystartsjobb for the gubbs

Häromdagen fick vi reda på att 70% av dom så kallade nystartsjobben går till män. SVT:s Aktuellt hade grävt fram "skandalsiffrorna".

För att få ett nystartsjobb ska man ha varit arbetslös i 12 månader. Har man varit föräldraledig mer än 29 dagar eller om man jobbat med ströjobb under den tiden så räknas det inte som att man varit arbetslös och då kan man inte få ett nystartsjobb. Den här regeln antas sålla bort fler kvinnor än män. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin säger till Aktuellt att han kan tänka sig att se över reglerna, men att det är lite för tidigt att göra det nu.

Det stämmer säkert att den här begränsningen drabbar fler kvinnor. Inte för att dom är kvinnor utan för att kvinnor är hemma med barn mer än vad män är. Fast jag skulle också vilja veta hur många arbetslösa kvinnor som tar ut föräldradagar istället för a-kassa, men det är en annan fråga.

Men jag har ett par egna teorier om varför könsfördelningen är sned.

För det första finns det fler arbetslösa män. Antalet arbetslösa män är 114.541 och antalet arbetslösa kvinnor är 93.206. Antalet långtidsarbetslösa män är 26.961 och antalet långtidsarbetslösa kvinnor är 21.000. (siffrorna är från AMS)

Om det finns fler långtidsarbetslösa män än långtidsarbetslösa kvinnor är det inte så konstigt att fler män får nystartsjobb.

För det andra så får nystartsjobb bara användas hos privata arbetsgivare. Något säger mig att det faktum att den offentliga sektorn inte får använda sig av nystartsjobbare påverkar könsfördelningen. (hur var det med plusjobben? Dom gick väl bara till offentliga arbetsgivare. Hur var könsfördelningen för plusjobbarna?)

Varför påpekades inte dom här sakerna som möjliga anledningar till den sneda könsfördelningen? Lät det inte lika "klatschigt" då? Blev det inte en lika bra nyhet? Var det häftigare att antyda om åtminstone indirekt könsdiskriminering av kvinnor istället för att komma med massa logiska och tråkiga förklaringar? You tell me...

JämO skriver på sin webbsida om den här nyheten och då är det bara det här med föräldraledigheten som dom tar upp som möjlig orsak.

Sedan noterar jag också att det här att ca 70% av det numera avskaffade friåret gick till kvinnor inte skapade några som helst rubriker eller krav på korrigeringar av reglerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback