Är det rasism om Sverige hjälper svenskar?

Jag läste nyss på SVT-text att en utredning nu föreslår att svenska staten ska ha en skyldighet att hjälpa till att evakuera svenska medborgare från katastrofer utomlands. Bakgrunden är såklart tsunami-katastrofen och hur Sverige agerade då.

Jag tycker det är ett utmärkt förslag. Jag tycker att Sverige ska hjälpa sina medborgare även utomlands. Men jag inser att det här förslaget kommer att reta nippran på vissa. Anklagelserna om rasism kommer väl att hagla nu över den här utredningens förslag. "Man ska inte göra skillnad på människor på grund av vilket land dom kommer ifrån", "alla människor ska behandlas lika oavsett ursprung" osv.

När 100-tals svenskar saknades och dog i tsunamin i Thailand så valde Sverige att skicka hjälp till Sri Lanka under dom första kritiska dagarna efter katastrofen. Sri Lanka hade också drabbats och srilankeser behövde hjälp. Självfallet kan man säga att man inte ska ta hänsyn till att hundratals desperata svenskar ber Sverige om hjälp när srilankeser också är i behov av hjälp. Men hur skulle man känna det om man ringer till UD och ber om hjälp och dom säger att dom inte tänker skicka någon hjälp, men däremot ska man skicka hjälp till srilankeser som är i behov av hjälp? Här har vi en fråga som jag tror folk tycker oerhört olika om och där det mer handlar om känslor än om logik. Vissa tycker att det är självklart att vi inte ska hjälpa svenskar utan lika gärna skicka hjälpen till drabbade srilankeser för att hjälpa svenskar vore "rasistiskt" och att inte erkänna alla människors lika värde osv, medan andra, som jag, tycker det känns naturligt att om svenska medborgare utomlands är i behov av hjälp så har Sverige ett särskilt ansvar för dom. Vi kan knappast förvänta oss att om vi tar hand om srilankeser så kanske något annat land hjälper svenska medborgare, för det är knappast något annat land som resonerar "vi tänker inte hjälpa våra medborgare i behov av hjälp, utan vi ska hjälpa svenska medborgare istället". Sverige måste nog tamejfan vara världsunikt på den här punkten, dvs att det är en kontroversiell fråga att hjälpa våra medborgare och med dom oerhört grova anklagelserna om t.ex. rasism ifall man tycker att Sverige borde ha skickat hjälp till tsunamidrabbade svenskar i Thailand.

Kommentarer
Postat av: Jessica

Hejhej! :) Om du har lite att göra kan du svara på dagens fråga :) http://jyees89.blogg.se/1207132512_dagens_frga.html
Ha en fortsatt bra dag!

Postat av: Weine Berg

Det var huvet på spiken!

2008-04-08 @ 13:54:17
URL: http://www.rakryggad.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback