Invandringen till Sverige

Det bör skapas möjligheter att invandra till Sverige. Jag misstänker att asylsystemet missbrukas. Med missbrukas menar jag att människor som inte har asylskäl söker asyl i Sverige. Det dom vill är att flytta till Sverige för dom tror sig kunna få ett bättre liv i Sverige. Dom söker asyl och blir både offer för systemet och förövare i systemet. Dom blir offer för dom "måste" tappa bort id-kort, dom "måste" berätta historier om sitt liv som förmodligen inte är sanna, dom måste ljuga, helt enkelt. Det tror jag inte dom vill men dom vill ju ha Uppehållstillstånd i Sverige och då måste dom ju ljuga.

Det här är olyckligt för alla. Det är olyckligt för dom som söker asyl pga verkliga asylskäl, det är olyckligt för dom som söker asyl men inte har asylskäl och mer eller mindre tvingas ljuga, det är olyckligt för dom som jobbar på Migrationsverket, det är olyckligt för Sverige som stat... det är olyckligt för alla!

Allt det här beror på att det egentligen inte finns några lagliga vägar att invandra till Sverige. Det bör ändras. Jag föreslår ett system som liknar det amerikanska med ett green card. Personer som bor utomlands kan alltså anmäla att dom vill invandra till USA och så är det en kö och när man får ett green card så kan man åka till USA och fritt jobba och bosätta sig där.

Ett svenskt system skulle kunna innebära att den som vill invandra till Sverige men inte har asylskäl registrerar sig (på nätet eller på en svensk ambassad). Svenska staten kan sedan utfärda ett slags green card till dessa personer när det blir lämpligt. Det här "när det blir lämpligt" bör såklart vara en mix av faktorer där både Sveriges intressen och den sökandes intressen beaktas. Är man högutbildad, kan svenska och har släktingar i Sverige så bör det gå snabbare att få ett green card än om man inte har någon utbildning alls och inte har någon som helst relation till Sverige. Men även dom som inte är så attraktiva för Sverige bör få ett green card, men då är det Sveriges möjligheter att ta emot folk som avgör. Vissa år kan det vara noll personer och andra år 10.000 personer. Siffran för hur många som ska få green card kan inte fastställas i förväg för det beror på konjunkturläge, bostadsmarknad, arbetsmarknad osv osv osv.

Det här systemet skulle som sagt leda till en förbättring för asylsökande, migranter och Sverige som stat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback