ActionAid bygger skolor åt flickor på Haiti

Jag har säkerligen skrivit om organisationen ActionAid tidigare på den här bloggen. Ni känner säkert till ActionAid eftersom dom verkar lägga massor med pengar på reklam i TV och på internet. I sammanfattning så är ActionAid i alla fall en organisation som hjälper fattiga barn flickor.

Hur man kan leva med sig själv och sitt samvete när man väljer vilka fattiga barn man vill hjälpa utifrån deras kön övergår egentligen mitt förstånd. Men vissa klarar ju uppenbarligen av att göra selekteringar av den typen.

Nåja.

I dagens Aftonbladet så berättas det om att ActionAid nu satsar på att bygga skolor för flickor på Haiti.
Skolstart - men inte för alla.

Från artikeln: "Det finns platser i världen där skolan är något exotiskt, som framförallt är till för pojkar och för de som har pengar. Hjälporganisationen Actionaid jobbar med att hjälpa flickor i fattiga länder så de kan få utbildning och kunskap om omvärlden.", "Kvinnor och flickor blir till stor del nekade sina rättigheter. Pojkarna får gå till skolan och flickorna stanna hemma." och avslutningsklämmen är "Just nu jobbar Actionaid med att hjälpa flickor i Haiti.

- Det är ett oerhört fattigt land. I vissa delar är det bara tio procent som går i skolan. De flesta invånarna pratar kreol men alla myndighetspersoner pratar franska. Kvinnorna och flickorna blir utestängda, det är viktigt att de får gå i skolan så de kan vara med och debattera och för att det ska vara möjligt måste det finnas lärare som pratar deras språk."


När man läser allt det här kan man lätt få uppfattningen att fler pojkar går i skolan på Haiti och att flickor stängs ute. Kollar man på UNICEFs statistik så ser man att i primary education så är könsfördelningen 48-52. Alltså färre pojkar i skolan. Statistik.

Kanske är det faktum att fler flickor går i skolan något som både ActionAid och UNICEF bidragit till. Som UNICEF uttrycker det: "One of UNICEF's top priorities in Haiti is getting children, especially girls, back to school in communities afflicted by poverty and violence." Länk. "Especially girls"

Skulle man nödvändigtvis envisas med ofoget att bygga nya skolor där bara dom med rätt kön får komma in och dom med det andra könet inte får komma in på grund av att man vill jämna ut könsskillnaderna i utbildningssiffrorna så är det skolor för pojkar som ska byggas och så ställer man vakter vid dörrarna som ser till att ingen flicka slinker in och tjuvlär sig något. Men, som sagt, jag gillar inte den typen av selektering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback