Människor är fördomsoffer

Alla har fördomar och förutfattade meningar. Den som säger att den inte har det ljuger. Det är min förutfattade mening om människor, haha.

Häromdagen så såg jag filmen Män som hatar kvinnor. En mycket bra film. Men en scen som just nu ploppar fram i mitt sinne är där när man får se en av huvudpersonerna, Lisbeth, minnas tillbaka när hon var liten flicka. Hon gick fram till en bil där en man satt och hade fönstret nervevat. Hon hade en mjölkkartong med någon brännbar vätska i och så hällde hon den över mannen och tände på och mannen brann som en fackla.

Grejen är att man genom filmen fås att tycka att det är rätt, att hon gör rätt. Vi har fåtts att förutsätta att den här mannen är en läskig pedofil eller någon som slår barn eller vete fan men någon som förtjänar att dödas. Det enda vi vet om den här karaktären i filmen är att han sitter i en bil. Han har inte synts i någon scen förrän i den scen där han bränns ihjäl. Automatiskt, ja, automatiskt, så tar vi flickans parti och förutsätter att det hon gör är rätt. "Rätt åt honom". Rätt åt honom, för han satt ju i en bil, eller? Och även om han nu hade våldagit henne eller slagit henne eller var en allmänt elak person... har vi dödsstraff i Sverige? Hur många tycker att vi ska ha dödsstraff? Hand upp. Och hur många tycker att dödsstraff ska utdömas och verkställas av privatpersoner? Hand upp. Och hur många tycker att det är ok att privata dödsdomar utdöms och verkställs av barn? Hand upp.

Människor som vanligen är emot dödsstraff, utdömda genom en legal domstol och för människor som man vet har gjort dom mest hemska brott man kan tänka sig, tror jag tycker det var rätt av den här flickan att bränna ihjäl mannen som satt i en bil. "För det fattade man ju... han måste ju ha...". Hej fördom.

Fördomarnas makt är nästan starkare än kunskapen. Om vi VISSTE att mannen i bilen var ett svin så skulle vi nog helst vilja släpa honom till en domstol och sedan in i fängelse. Då skulle han ju få sitt rättmätiga straff. Men nu FÖRUTSATTE vi att han var ett svin och då var det rätt att döda honom direkt. Skrämmande.

Skrämmande, skrämmande, skrämmande. Människan är ett ganska läskigt djur. Det är chinchillor också. Jag skulle inte vilja ha varken en människa eller en chinchilla som husdjur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback