Vellingeborna körs över och offras

Vellinge kommun i Skåne har hamnat i debattens centrum den senaste tiden eftersom Malmö har valt att öppna ett hem för ensamkommande flyktingbarn - i Vellinge.

Vellinge är en moderatstyrd kommun. Moderaterna fick mer än 67% av rösterna där i valet 2006. Ett vallöfte från Vellingemoderaterna var att kommunen inte heller i fortsättningen skulle ta emot flyktingar i kommunen. Därmed har man också sagt nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn och är därför en av ca 190 kommuner i Sverige som har valt att säga nej till detta. Malmö kommun har valt en helt annan väg och tar emot ensamkommande flyktingbarn och när dessa kommer i en högre takt än någon kunde förutspå så löser Malmö detta genom att öppna ett boende i en annan kommun - Vellinge. Alltså en kommun som sagt nej till flyktingmottagande.

Som det ser ut nu i frågan så verkar Moderaterna i Vellinge svänga i frågan och vill nu att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det har också slagits upp stort i media att vellingeborna faktiskt vill ha flyktingbarn till kommunen. Grunden är en opinionsundersökning som Sydsvenskan gjort som visar att 63% av vellingeborna är positiva till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Och så svänger Moderaterna.

Jag får en besk smak i munnen av det här. Det känns som ett slags övergrepp på demokratin. Först och främst är det oerhört fräckt av Malmö att själva säga ja till att ta emot flyktingbarn och sedan placera dom i en kommun som säger nej till flyktingbarn. Varför kan inte t.ex. Bräcke kommun i Norrland säga ja till att ta emot alla ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige och sedan placera dom i en kommun i Skåne som säger nej till flyktingbarn eller varför inte i Malmö som ju säger ja? Varför inte? Just det - för det vore fräckt. Disrespect.

 

Jag vet inte varför Vellinge och vellingeborna röstat på ett parti som sagt att dom inte ska ta emot flyktingar. Alla som röstat har säkert sina skäl. I en demokrati så spelar det ju mindre roll varför folk har röstat si eller så för nu kan man konstatera att dom gjort det. Den där opinionsundersökningen som visar att vellingeborna faktiskt vill ta emot flyktingar tycker jag man ska ta med en nypa salt. Det är som med alla opinionsundersökningar att dom inte har någon betydelse i jämförelse med ett valresultat.

Det som händer nu är att Malmö kör över Vellinge kommun, och Vellinges Moderater kör över sin befolkning och valresultatet.

Regeringen vill se över (dvs ändra) lagstiftningen på det här området så att kommunerna inte själva ska bestämma över flyktingmottagandet. Det tycker jag vore en välkommen förändring eftersom flyktingmottagandet är en nationell angelägenhet och inte en kommunal. Men än så länge är det en kommunal rätt att själva bestämma om dom vill ta emot ensamkommande flyktingbarn eller inte och så länge systemet ser ut som det gör så tycker jag vi inte ska köra över det.

Moderaterna i allmänhet och Moderaterna i Vellinge i synnerhet tror jag kommer att förlora väljare på det här. Jag kan inte få bort tanken att det här kan ha varit en mycket medveten kupp från det socialdemokratiskt styrda Malmö att både få en ändring i systemet när det gäller mottagningen av ensamkommande flyktingbarn (Malmö har sagt ja till att ta emot barn men det håller på att spåra ur för dom när det kommer så många) och också att kunna ge ärkerivalen Moderaterna ett subtilt knivhugg.


Kommentarer
Postat av: Demokratibloggen

Det är väl bra med kommunal själbestämmanderätt i flyktingfrågan!Nu kan olika kommuner demonstrativt visa var de står när det gäller att ta emot folk som lanserar sig som flyktingbarn.

Postat av: vmm

Demokratibloggen: jag har svarat i en ny bloggpost (Flyktingbarnen är en statlig angelägenhet).

2009-11-21 @ 15:16:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback