Sahlin föreslår koalitionsregering om SD kommer in

Mona Sahlin (S) har nu tydligt sagt att om Sverigedemokraterna får en vågmästarställning i riksdagen efter nästa val så vill hon bilda en bred koalitionsregering med företrädelsevis C eller FP. Det här gör hon såklart för att det förmodligen är enda sättet för (S) att få regeringsmakten efter valet. Vänsteralliansen måste få minst 50% av rösterna för att de ska kunna få bilda regering, och kommer SD in så kommer det att bli svårt. Orsaken är att Sahlin lovat dyrt och heligt att hon aldrig kommer att göra sig direkt eller indirekt beroende av SD, varken nu eller någon gång i framtiden. Alltså oavsett vad SD säger eller gör så kommer Sahlin aldrig att acceptera att SD fäller nuvarande regeringen så att vänsteralliansen kan ta makten. Hon har helt enkelt målat in sig i ett hörn där hon hellre låter sina väljare gå miste om regeringsmakten om SD skulle välja att i riksdagen rösta bort högeralliansen. Snacka om prestigepolitik.

Kommer det här att lyckas? Ja, jag tror det. Att inte låta SD få något som helst inflytande verkar vara något som alla andra partier tycker är viktigast av allt. Jag tror nog C och FP hellre spräcker nuvarande regeringsarbetet och sätter sig i regeringen med S, V och MP bara man kan se till att SDs väljare inte få något inflytande. Så SD kommer nog aldrig att få någon annan politisk makt annat än att dom bryter upp både vänster- och högeralliansen. Och det är ju också ett slags makt.

Även Reinfeldt har ju sagt att om SD blir vågmästare så tänker han avgå och därmed spräcka regeringen. Risken finns att ett SD i riksdagen skapar politiskt kaos. Det kan bli så att varken höger eller vänster vill ha regeringsmakten och då måste man ju skapa en bred koalition. Politiken blir då ganska uddlös och landet blir svårtstyrt om väldigt många och dessutom väldigt olika partier ska samsas om regeringsmakten. Tänk er högerflanken inom C och FP sitta och regera med vänsterflanken inom V... ja, då blir det nog inte så mycket regerande. Man sitter nog då bara där och väntar på nästa val för att hoppas att SD då ska åka ur. Och självklart kommer SD att få skulden för oredan i landet och därför är sannolikheten stor då att det bara blir en mandatperiod.

För att SD ska få något reellt politiskt inflytande så krävs att partiet får egen majoritet och själva bildar en regering. Men helt ärligt tror jag inte det är realistiskt att tro att SD kommer att få mer än 50% själva. Siffror på uppemot 20% tror jag dock inte är omöjliga och då får vi alltså en situation där 20% av befolkningen inte har något som helst inflytande och det kan nog skapa en slags demokratisk frustration. Politikerföraktet, eller mer korrekt politikföraktet, kommer nog att slå nya rekord under nästa mandatperiod och jag förutspår minskat intresse för politiken och extremt lågt valdeltagande i valet 2014.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback