Har du blivit positivt särbehandlad, lilla vän?

Lyssnade nyss på en diskussion i Studio1 om de 31 kvinnor som stämt Lunds universitet för könsdiskriminering sedan dom blivit utsatta för positiv särbehandling. Ja, det var män som fått utbildningsplatser trots samma betyg som tjejerna så då tillämpade Lunds universitet positiv särbehandlingen och kvinnorna blev utan plats.

På något sätt är det lite ödets ironi att kvinnor blir utsatta för bortsortering när det gäller positiv särbehandling. För någonstans så tror jag att det inte var tänkt att kvinnor skulle sorteras bort från utbildningar utan det var kvinnor som skulle sorteras in på populära mansdominerade utbildningar...

Diskussionen i P1 idag handlar bara om det här är en bra metod för att få jämn könsfördelning. SFS (förenade studentkårerna) säger att dom tycker att metoden är okej, eftersom samhället inte är jämställt. Dom säger att det är viktigt att män och kvinnor har samma möjligheter att komma in på en utbildning så då kan den här metoden vara nödvändig (dom borde berätta för dom här tjejerna hur den här metoden lett till att dom har samma möjligheter som män). Men i ett jämställt samhälle så ska man inte ha den här typen av metoder, säger dom. Vilket ju enligt mig kan tolkas som att då bör man väl inte tillämpa den här sortens metod ifall vi vill ha ett jämställt samhälle.

Alla studenter som intervjuas, ja, alla säger att jämställdhet är viktigt men den här metoden kan diskuteras. DO Katri Linna säger att ibland måste man "offra" individer för att nå jämställdhet mellan grupper. Lunds universitets rektor säger att det vore olyckligt om bara män eller bara kvinnor gick på en utbildning osv. Alla verkar anse att jämställdhet defineras som att det är en jämn könsfördelning på en utbildning.

Har ni läst min blogg så vet ni vad jag tycker. Det vill säga att jämställdhet inte handlar om en jämn könsfördelning. Det handlar om när män och kvinnor har samma möjligheter och rättigheter. Punkt. Sedan får könsfördelningen bli hur den vill.

 

Jag tycker inte kön ska vara en faktor i urvalskriterierna. Könet ska inte noteras, registreras eller på något sätt vara en faktor på något sätt. Vi ska inte tillmäta kön betydelse för då blir det ett slags vi-och-dom-tänkande där man ser kön som komplementära olikheter som ska försöka balanseras för att uppnå jämvikt (jämställdhet). Varje gång som någon med stolthet säger att nu har vi en jämställd utbildning med ungefär lika många män som kvinnor så tycker jag det har fört oss en bit bort från jämställdhet. Varje strävande efter en jämn könsfördelning är förkastlig.

Så positiv särbehandling är inte bara fel som metod utan bygger på en (enligt mig) felaktig tanke om vad jämställdhet är.

Jag hörde en intressant sak om Chalmers häromdagen (kanske kan hitta någon länk). De hade beslutat sig för att avskaffa alla tjejkvällar, tjejgrupper osv och har istället riktat in sig på att göra mer allmänna insatser som att alla ska känna sig välkomna på alla utbildningar. Mycket intressant.

Slutligen så önskar jag de här tjejerna all lycka till med stämningen av Lunds universitet. Fast det vore ju konstigt om dom vill gå på Lunds universitet när universitetet bär sig åt på det här sättet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback