Aftonbladet nekar Sverigedemokraterna att annonsera

Aftonbladet har beslutat sig för att inte tillåta annonser från Sverigedemokraterna längre (dom gjorde det inför valet till EUparlamentet i somras).

Av någon anledning har just det här reklamförbudet blivit en stor snackis. SD har ju nekats att annonsera i massor av andra tidningar förr och det har inte lett till någon allmän debatt. Men men.

Många utanför SD verkar faktiskt tycka att det här beslutet är korkat. Det här gynnar SD, menar man, eftersom SD nu kan framstå som martyrer. Det är en intressant argumentation. Man är alltså inte emot annonseringsförbud för vissa politiska partier för att det skulle vara odemokratiskt eller fel ur någon slags principiell synvinkel utan nej, det är fel för det skulle kunna gynna SD. Och dom är rädda att SD kan framstå som martyrer. "Hallå, sluta slå killen, för annars får han bara sympatier och framstår som en martyr". Inte så fräscha argument enligt min mening även om slutsatsen är korrekt.

Jag såg en debatt i Aktuellt igår där Aftonbladets chefredaktör Jan Helin försvarade sitt beslut. Han gjorde ett förvirrat intryck. Han la sig inte i om SD skulle komma in i riksdagen nästa år utan det är upp till väljarna, men han vill inte att dom ska komma in och tänker inte medverka till det. Han bryr sig alltså inte ifall SD kommer in, men han... vill inte att dom ska komma in? Är inte det att bry sig? Jag tolkade det som att han inte vill att SD kommer in och att hans tidning Aftonbladet ska göra vad dom kan för att se till att dom inte kommer in. Kan vara värt att tänka på det när och om Aftonbladet kommer med granskande artiklar om SD.

Expressen har också känt sig manade att berätta vad dom har för policy angående SD inför valet nästa år. Dom tänker tillåta SDs annonser men tänker granska alla annonser var för sig och tog som exempel att om SD kräver höjda barnbidrag så godkänns det men om det handlar om kriminalitet som en konsekvens av invandring så är det inte ok.

Både Aftonbladets och Expressens inställningar är gravt problematiska på en punkt. Tidningarna säger genom att resonera så här att dom som tidningar backar upp budskapet i alla annonser. Dom annonser som dom inte kan backa upp finns inte för dom har refuserats. När det gäller Aftonbladet vet vi att dom gillar dom partier och företag som får annonsera, och på Expressen så sitter man och sållar ännu hårdare och grubblar på om höjda barnbidrag är okej eller inte. Expressens inställning är nästan ännu mer problematisk. Ska Socialdemokraterna få annonsera för återinförd förmögenhetsskatt? Det kanske finns någon ägare till tidningen som drabbas av den skatten... hm... Mycket att grubbla på blir det. Både för tidningen och för läsarna.

Att tidningar får välja vilka annonser dom vill ha är självklart. Det är ingen rättighet att få annonsera i Aftonbladet. Och när det gäller Aftonbladet så ÄR ju tidningen socialdemokratisk så det är ju inte så ologiskt om dom inte tillåter annonser för politiska motståndare till (S). Men jag tycker ändå att det blir ett demokratiskt problem om det nu är som för SD att det är många tidningar som inte tillåter deras annonser. Då blir det ett demokratiskt problem för hela samhället. Jämför med hur vi granskar val i andra länder med bräckliga demokratier där frågan om hur partierna tillåtits komma fram i media ses som en enormt viktig komponent i demokratin. Om media gravt tystar ner vissa partier och har en egen politisk agenda så är det tveksamt om man kan se valet som fritt och rättvist. När vi nu har ett sådant systematiskt nedtystande av ett parti här på hemmaplan så måste man fråga sig om vi har en välfungerande demokrati.

Det är knepigt med medias roll, för media har en reell makt i samhället och en viktig roll för demokratin, men varje tidning, tvkanal, radiokanal osv är privata aktörer och kan inte tvingas ta in annonser mot sin vilja så om alla säger nej så bidde det inget. Jag skulle gärna vilja se en större medvetenhet om det här dilemmat hos enskilda tidningar, typ Aftonbladet, och att dom säger "okej, vi gillar inte SD men vi gillar demokrati och vi tänker ta vårt demokratiska samhällsansvar och tillåta alla annonser (som inte bryter mot lagen, givetvis)". Tror ni det kommer att hända? Nej, det tror inte jag heller.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback