SR analyserar Sverigedemokraternas valframgång

Sveriges radio ska ju vara politiskt neutral. Dom får helt enkelt inte propagera för eller emot något politiskt parti. Ett fiffigt sätt att komma runt det här förbudet är att genom att bjuda in externa kommentatorer låta dom säga det man egentligen vill ha sagt. Jodå, jag är tillräckligt konspiratoriskt lagd för att inte ett ögonblick tvivla på att Sveriges radio medvetet väljer vilka dom ska bjuda in att uttala sig för att kommentatorerna ska säga det SR själva tycker.


Dagen efter kyrkovalet kommenterades valresultatet. Ginna Lundberg intervjuade tidningen Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund (P1 Morgon 090921):


http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1958776&BroadcastDate=&IsBlock=


Enbart en gäst var inbjuden. Hon analyserar neutralt om varför hon tror att vissa partier gått fram och andra inte, men när hon kommer till Sverigedemokraterna (som gick framåt men inte gjorde något succéval) så låter det lite annorlunda.


Ca 2.17 in i ljudklippet och framåt så säger Elisabeth Sandlund så här angående SD:


"ES: Sedan är man ju naturligtvis besviken över att Sverigedemokraterna har gått fram.


Programledaren: Ja, hur tolkar du deras framgång?


ES: Ja, alltså orsaken till att det går så bra för dom i kyrkovalEN, för det gjorde det ju även förra gången, det är ju att det är så lågt valdeltagande. Det räcker med att mobilisera ganska få - jag har inte den exakta siffran hur många det är som röstat på SD, men det handlar ju inte om många tio-tusentals människor som har gjort det och det räcker för att få mandat så att det är ju huvudorsaken till att dom går så bra.


Programledaren: Men vad har dom utträttat inom kyrkan tidigare?


ES: På kyrkomötesnivå så har dom ju lagt endel motioner och varit aktiva i debatten. Sen såvitt jag kunde se i natt då [detta var dagen efter valet, min anmärkning] så har dom ju också gått fram på stiftsnivå och säkert också i församlingar men dom siffrorna var ju inte färdiga i natt och där gjorde vi ju i vår tidning en undersökning och kollade vad dom har gjort och svaret är inte mycket. Dom har knappt varit på sammanträdena så... det här är ju något som ingår i ett större politiskt spel och det är ju oroväckande inför riksdagsvalet nästa år för det här gör ju att dom också har fått råg i ryggen och blodad tand och ser att det faktiskt går att komma fram.


Sen får man väl också säga att det kan mycket väl hända att också äktenskapsfrågan har spelat roll där för även Sverigedemokraterna har ju sagt nej även om jag har svårt att förstå att man väljer att rösta om man är aktiv i kyrkan på dom så kan det finnas ett inslag av det. Men jag tror huvudsaken är mobilisering av en liten grupp...".


Alla andra partier analyserades med neutrala ord där hon inte uttryckte varken glädje eller sorg över om ett parti gått bra eller inte. Men när det kommer till SD så är det "oroväckande att det gått så bra" och hon kan inte förstå att man röstat på dom. Och hon antyder också att SD nog egentligen inte vill sitta i kyrkans beslutande organ utan att det här handlar om en förberedelse inför riksdagsvalet.


Valframgången förklaras också med att det beror på det låga valdeltagandet. Den förklaringsmodellen används inte när det gäller framgångarna för andra småpartier.


Jag gillar inte att man bjuder in kommentatorer som ska analysera valresultat och gör det värderande. Det värsta är ju att jag tror det är medvetet man bjuder in personer som är kritiska till SD och man tycker absolut inte det gör något om dom beklagar och säger att det är olyckligt om SD gått framåt i ett val.


På sätt och vis kanske det är bättre om SR och SVT använder sina egna kommentatorer för att kommentera. Jag har svårt att tro att t.ex. KG Bergström (just han har väl gått i pension nu men i alla fall) skulle analysera ett val och sitta och säga att det var synd att Centerpartiet gick framåt. Då skulle alla fatta att det inte riktigt är okej att säga så och det skulle förmodligen inte hända men istället så tar man en genväg och bjuder in folk som i yttrandefrihetens namn får tycka vad dom vill och så råkar dom bara av en outgrundlig slump alltid vara personer som ogillar just Sverigedemokraterna...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback