Bra med avgift för utländska studenter

Häromdagen avslöjades det att regeringen föreslår att högskolor och universitet ska få ta ut avgifter av utländska studenter. Artikel.

På högskolan i Gävle, där jag studerat, går det idag ungefär 400 kineser som får sin utbildning betald av svenska skattebetalare. Det är ju helt orimligt att Sverige ska bekosta och ordna Kinas utbildningsbehov.

SFS, Studentkårerna, är negativa till att införa en avgift och motiverar det med att utbildning är en rättighet. Jag tycker det där argumentet känns lite märkligt. Vi måste kunna införa en rättighet som gäller i Sverige utan att det automatiskt ska gälla alla människor i hela världen. Vi måste våga säga att utbildning i Sverige är en rättighet för alla svenskar, och vill utländska studenter utnyttja vårt skattefinansierade utbildningssystem så måste dom betala en avgift.

Nu kommer säkerligen anklagelserna att hagla mot regeringen om att dom inte ställer upp på principen om alla människors lika värde och att dom vill göra skillnad på folk och folk...

Kommentarer
Postat av: Ossian

Utanför svenska ambassaden i Peking är det en lång kö med kineser som vill studera i Sverige. Inte för att den svenska utbildningen anses särskilt bra (alla vill helst till USA, Kanada, Australien eller UK) utan för att den är.... gratis.Bara om vi tar betalt för våra tjänster kan vi sätta deras värde internationellt.

2009-09-30 @ 08:54:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback