Grekland och ekonomin

Massor av media rapporterar nu att Grekland kan vara på väg att kollapsa ekonomiskt. Vad sjutton kommer att hända då? Grekland är ett land som har Euro som valuta. Men vad händer om ett Euro-land (eller något annat land, för den delen) går i konkurs? Ett icke-euro-land kan såklart trycka upp pengar och/eller låta räntan skjuta i höjden för att dra in stålars. Det är som att kissa i byxorna när man fryser för det kommer att leda till massor av inflation, minskad vilja för företagen att investera, omfördelningsproblem mellan rika och fattiga personer... kort sagt massor av problem. Men hur ska man göra nu? Har man en egen valuta devalveras den automatiskt och alla dom här ekonomiska effekterna sker automatiskt. Men nu är det en valuta som inte kan kompensera ekonomiska effekter för ett enskilt land. Hur ska Europeiska Centralbanken göra nu? Dom kan ju inte gärna höja räntan för att Grekland ska kunna få in stålars. Det här är major problem. Major fuck up.

Jag är egentligen för en gemensam valuta. Ja, jag vore inte främmande för en världsvaluta. Men en gemensam valuta kan också leda till problem. Som att Greklands valuta inte kan flyta fritt och att Grekland inte har en egen riksbank som kan fixa med räntan. Eller med pengamängden i värsta fall. Nu finns liksom det inget Grekland kan göra. Ja, dom kan ju såklart få koll på sin ekonomi, men men.

Det som är RIKTIGT allvarligt i det här fallet, och som absolut måste funka om man har en gemensam valuta, är ju det här att Grekland misstänks för att ha manipulerat och helt enkelt ljugit om sin ekonomiska statistik. Att ge Grekland några slags böter för att ha ljugit är bara kontraproduktivt. Jag tycker man måste överväga att helt enkelt förbjuda Grekland att använda Euro och säga till dom att dom måste införa en egen nationell valuta igen. Dom klarar inte att ha Euro och dom skulle förmodligen må bättre ekonomiskt av att ha en nationell valuta. När dom fått ordning på sin ekonomi och sin statistikrapportering så är dom välkomna att ansöka igen om att få använda Euro.

Men kan man utesluta ett Euroland från Eurosamarbetet? Jag vet inte! Kanske något som man borde fråga EU om! Eller fråga sin europarlamentariker om!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback