Kvinnogym öppnar i Gävle

Det ska öppnas ett gym i Gävle där bara kvinnor får komma in.

Artikel i Gefle Dagblad.

Anledningen till att man inte släpper in män är:


- Många tjejer, även jag, tycker att det kan vara jobbigt att gå på vanliga gym. Vissa sminkar upp sig och känner en slags press när det motsatta könet finns i lokalen. Här ska det inte spela någon roll om du tar i så att svetten rinner och du blir högröd i ansiktet. Sen finns en stor kundkrets bland invandrarkvinnor som inte vill träna bland män, säger hon.

 

Det här tycker jag är fruktansvärt. Anledningen är inte främst den könsdiskriminering av män som gymmet tänker ägna sig åt utan det läskiga synsätt som dom här reglerna är ett uttryck för. Reglerna säger att män och kvinnor är olika och inte kan umgås som människor utan vi måste hålla på könsindelningen. Istället för att säga att det är ett problem att vissa kvinnor inte vill umgås med män i den här typen av situationer så bejakar man uppdelningssystemet.

 

Systemet är oerhört vanligt utomlands. I tex Iran är bussar indelade så att kvinnor sitter i en del av bussen och män i en annan. I Saudiarabien har den svenska hamburgerkedjan Max två olika ingångar för män och kvinnor för att dom inte ska råka nudda varandra när dom går in och ut. Detta var bara två konkreta exempel, men som jag upplever att vi får fler och fler av här i Sverige. Den liberalisering vi såg under andra delen av 1900-talet på det här området där det blev vanligt att män och kvinnor kunde umgås med varandra utan att det sexualiserades har vänt och går nu åt rakt motsatt håll.

 

Det handlar i grund och botten om en ojämlik sexualsyn. Män anses som förövare och kvinnor som offer som ska skyddas från okända mäns lustar, och i den mån kvinnor själva känner lust för okända män så anses det som något ytterst olämpligt. Kvinnor måste skyddas från både andras och sin egen sexuella lust.

 

Jag tycker att det är konstigt att i den mån den här förändrade trenden uppmärksammas och att vi nu går mot ett könssegregerat sexualmoraliskt icke-jämställt samhälle så brukar det kallas för trivialt (exempelvis kallade Aftonbladets Jan Helin trenden att simundervisning i skolorna könsuppdelas för en trivialitet när han pratade på Publicistklubben 100118 (han pratade om SDs artikel i Aftonbladet i höstas där dom tog upp en rad exempel på hur det blir vanligare med könssegregering)) eller så ses det här rent allmänt som ett sätt att ÖKA jämställdheten! Ja, ÖKA, ni läste rätt. Som att vi nu ökar kvinnors rörelsefrihet för att dom har kvinnogym att gå på. Och om det här gymmet kommer att anmälas till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering (mot män) så kommer DO säkert att gå på linjen att det här ökar jämställdheten. Den här typen av regler där det ena könet inte får komma in är generellt förbjudna men man får göra undantag om könsdiskrimineringen är ett sätt att öka jämställdheten. Så, gott folk, när man inför gym där inte män får komma in för att kvinnor och män inte ska träna tillsammans så kommer det anses vara ett sätt att öka jämställdheten medan jag tycker det är ett uttryck för att jämställdheten minskar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback