Hurra! Tjejerna vann!

Idag avgjorde Uppsala tingsrätt fallet där 44 kvinnor stämt Lantbruksuniversitetet, SLU, för att dom inte kom in på veterinärutbildningen pga dom är kvinnor. Utbildningen vill ha en jämnare könsfördelning bland studenterna och antog därför män vid lika meriter. Dessa kvinnor, som alla hade högsta betyg, hade mycket liten chans att komma in trots betygen och på grund av könet.

Läs mer
här. (länk till artikel i UNT om fallet)

Kvinnorna vann! Det är inte tillåtet att könsdiskriminera vid antagningen för att få en jämnare könsfördelning! En mycket, mycket välkommen dom som förhoppningsvis för gott sätter punkt för den här idiotin som högskolor och universitet tillämpat, dvs. att könstillhörigheten ska avgöra vid lika meriter. Vilket vansinne det har varit.

Det som är läskigast är nästan att höra att det finns folk som försvarar det här systemet vi har haft. Att det finns dom som tyckt det varit ok och rimligt! Jag blir upprörd bara jag tänker på det. Det är ju groteskt.

SLU kommenterade det hela i Studio1 i P1 idag och då sa dom att nu får dom hitta andra sätt att få könsbalans. Dom ger sig liksom inte så lätt... Könsbalans är ett ord och ett begrepp som jag avskyr. Varför ska det vara könsbalans? Nu är ca 85% av dom på utbildningen kvinnor och vad är problemet med det?

Kvotering och könsdiskriminering är självklart fel som metod, och det har vi nu domstolsutslag på, men jag tycker inte bara metoden är fel utan också principen att vi ska eftersträva "könsbalans". Jag har skrivit lite om det i ett tidigare inlägg.




Tilläggsfundering skriven 090331:

Om den här domen står sig (vet inte om den ska överklagas) så kommer den att få enorma konsekvenser. Det blir alltså i praktiken förbjudet att ge fördelar eller förtur till personer som är av "underrepresenterat kön". Det som brukar kallas för positiv särbehandling (man särbehandlar vissa positivt eftersom andra särbehandlas negativt) blir ju ytterst tveksamt om det är lagligt. Det kommer att få väldigt stora konsekvenser.

Kommentarer
Postat av: vmm

Jag har nu hört från en trovärdig källa att SLU tänker överklaga tingsrättens dom. Så sista ordet är inte sagt.



Som sagt, SLU ger sig inte så lätt. Dom vill könsdiskriminera.

2009-04-02 @ 14:05:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback