When in Rome...?

Igår besökte Irans utrikesminister Sverige. Han fick träffa vice statsminister Maud Olofsson. När hon sträckte fram handen och ville hälsa på honom så vägrade han ta henne i hand och sa "i Iran har vi andra traditioner".

Undrar vad som skulle hända om Maud vid ett eventuellt besök i Iran och möte med en manlig minister som inte vill ta i hand skulle resolut gå fram och greppa tag i hans hand och säga "i Sverige har vi andra traditioner"... Det skulle vara intressant att se hans reaktion!


Tillägg skrivet någon dag efter: att säga "i Sverige har vi andra traditioner" och ta i hand är egentligen en omöjlighet, för Sverige är mångkulturellt och det finns många här också som vägrar ta kvinnor i hand. Kanske Maud skulle prova med att säga "i Sverige har vi andra traditioner" och hälsa på buddhistiskt vis? Det finns ju många buddhister i Sverige.

Det är egentligen lite märkligt med sådana här hälsningsguider som finns, alltså sådana där som talar om hur man hälsar i olika länder. Efter alla länder på listan i guiden kan det stå hur man hälsar, men hur sjutton ska det stå efter Sverige? Det går ju inte att säga att i Sverige tar män och kvinnor varandra i hand, för genast invänder någon att alla i Sverige inte gör det. Och vi kan ju inte tala om att svenskar tar varandra i hand, för alla svenskar gör ju inte det. En hälsningsguide som talar om hur svenskar hälsar skulle antingen beskriva precis alla hälsningssätt som finns - eller avfärdas som rasistisk.

Sverige är fantastiskt - eller hur?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback