Cancersjukvården

Enligt en TT-artikel som publicerades häromdagen så visade en ny undersökning - tyvärr berättades det inte vem som gjort den - om cancersjukvården att Sverige har en bra cancersjukvård i jämförelse med övriga EU-länder. I artikeln berättas att när det gäller dom fem vanligaste cancerformerna så lever 45% av männen och 55% av kvinnorna fem år efter att ha fått diagnosen. Dessa siffror är genomsnittet för EU men vad dom är för Sverige får vi tyvärr inte veta, annat än att vi tydligen ligger högre.

Könsskillnaden i överlevnad kommenteras inte. Kanske skulle man kunna tro att det är någon biologisk skillnad mellan könen som orsakar kvinnornas högre överlevnad, men i artikeln får vi reda på att i USA så är 5-års-överlevnaden för samma cancerformer 66% för män och 63% för kvinnor.

Är det inte lite konstigt att könsskillnaderna i EU inte kommenteras? I Sverige är vi ju så intresserade av könsskillnader i statistik mellan könen. Nej, det är inte konstigt att det inte kommenteras. Det beror på att siffrorna antyder att vården skulle vara sämre för män och då passar dom inte in i vår föreställning om kvinnor som diskriminerade inom vården. Därför ignoreras könsskillnaden, och vi kommer dessutom att fortsätta prata om kvinnor som diskriminerade inom sjukvården.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback