Kamrat Kommunal

Jag är medlem i Kommunal. På vissa punkter är jag kritisk mot min fackförening.

För det första gillar jag inte att facket är politiskt. Det är ingen hemlighet att Kommunal stödjer Socialdemokraterna. Kommunals ledning säger att dom gör det därför att dom anser att (s) är bra för Kommunals medlemmar. Det är mycket möjligt att det stämmer, men jag vill inte att någon annan ska bestämma det åt mig. Jag tycker medlemmarna gärna får rösta på (s) och stödja (s) med donationer, men jag vill inte att en del av min fackföreningsavgift ska gå till socialdemokratiska partiet.

Appropå detta så vet ni väl att 4,1% av LOs medlemmar röstade på Sverigedemokraterna i senaste valet? Så håll med om att det blir konstigt att facket stödjer ett visst politiskt parti "för det är bra för våra medlemmar" när uppenbarligen inte alla medlemmar tycker det är bra för dom själva...

På Kommunals nyligen avslutade kongress beslutades att Kommunal även i fortsättningen ska kalla sig socialistiskt. Med tanke på att jag inte gillar politiska fackföreningar så kan ni förstå vad jag tycker om det.

Det där var lite allmänna invändningar mot Kommunal.
 
Sedan måste jag säga att som manlig medlem i Kommunal så känner i alla fall jag mig väldigt osynliggjord. Ordförande Ylva Thörn pratar ofta om att det nu är dags att höja lönerna för dom lågavlönade kvinnorna i Kommunal, och över huvud taget pratas det om medlemmarna som kvinnor (jag tror 80% av medlemmarna är kvinnor).

Nu i år så har Kommunal infört en kvinnopott i löneförhandlingarna. Jo, det heter kvinnopott. Det har varit oklart om även lågavlönade män ska kunna få del av kvinnopotten. Så här står det i Kommunalarbetaren 25:e maj i år:

Betyder kvinnopotten att kvinnor ska få högre löneökningar än män?
- Den räknas fram utifrån antalet kvinnor under 20 000 kronor, så det är lite svårt att fördela den till män, säger ordförande för de kommunala arbetsgivarnas förhandlingsdelegation t Ingela Gardner Sundström.
Så manliga undersköterskor ska få mindre än kvinnliga?
- Ja, så blir det faktiskt, svarar hon.


Tolka det som ni vill, men jag tolkar det som att det är osäkert om lågavlönade män får del av kvinnopotten. Och även om männen får del av pengarna så tycker jag det känns som att man som man osynliggjorts. Ungefär "ja, det var ju kvinnornas löner vi var ute efter att höja egentligen, men det klart... vi ska vara generösa och storsinta så du kan väl få löneförhöjning du också trots att du är man". Det hade känts mycket bättre om Kommunal bara sagt att dom kämpade för lågavlönade i kommunal sektor. Okej, det är till 80% (eller något sådant) kvinnor, det vet nog dom flesta, men det är inte uteslutande kvinnor.

Ett annat uttryck för det här tycker jag också är Kommunals satsning på att hjälpa kvinnor som slagits av män. Förlåt, egentligen sa jag fel där, för dom hjälper så klart alla som blivit slagna i hemmet, men man kan läsa mellan raderna i deras uttalanden om att det är kvinnor dom vill hjälpa och männen åker med ändå.

Så här står det i Kommunalarbetaren 30:e maj i år (artikeln skriven av Catarina Johansson Junttila):

(egentligen så skulle jag vilja citera delar, men jag tycker nog att det är bäst att ni får läsa hela så att ni kan se helheten)

Projekt mot kvinnovåld får fortsättning

Kommunal lovar att fortsätta med projektet "Mäns våld mot kvinnor".
- Jag lovar att Kommunal har råd att fortsätta med den här typen av projekt, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande.

En motion som tog upp vikten av försäkringsskydd för misshandlade kvinnor fick Anders Bergström att lova att satsningen på samtalsterapi för våldsutsatta kvinnor ska fortsätta.

Projektet som startade i februari förra året håller som bäst på att utvärderas, men redan nu står det klart att det lever vidare:
- Vi är helt överens om att det här är något vi måste fortsätta med. Det är en oerhört angelägen fråga och något vi absolut måste ? och kommer att arbeta vidare med, sa Anders Bergström.
Monica Calderon från Stockholm ville ge förbundsstyrelsen i uppdrag att utarbeta en plan för att förebygga våld mot män och kvinnor. Ett förslag som kongressen samfälligt delade.
- Det är en stor fråga för Kommunal att ta upp i alla sammanhang. Vi som är ett stort förbund borde ta den här frågan på allvar, eftersom vi består av flest kvinnor. Det är en ytterst viktig fråga, sa Monica Calderon från talarstolen.

Mats Nyberg från Västmanland fick dessutom kongressens bifall till att ta ett gemensamt uttalande mot mäns våld mot kvinnor. Och han manade fler förbund att följa efter:
- Jag hoppas att de stora mansdominerade förbunden som Byggnads och Metall kan ansluta sig till det här.
Kommunals projekt "Mäns våld mot kvinnor" erbjuder kostnadsfri psykologhjälp till alla kvinnor över 18 år som omfattas av Kommunals hemförsäkring.

Bakgrunden är att den ordinarie hemförsäkringen inte täcker skador som uppstår av våld inom hemmet. Den ger inte heller ersättning för samtalsterapi.
Under den tid som hjälpen funnits har över 150 personer fått behandling via Kris- och traumacenter. Centrat ser till att den hjälpsökande får den hjälp som behövs, oavsett var i landet man bor. Ingen hjälpsökande har behövt vänta mer än 48 timmar på den första kontakten.


Så avslutas artikeln med en faktaruta. Här stryker jag en del information, men en punkt är:

Kostnadsfri psykologhjälp via Kris- och traumacentrum gäller alla kvinnor över 18 år som omfattas av Kommunals hemförsäkring. Det vill säga om kvinnan själv eller hennes man/sambo är medlem i Kommunal.


Visst är det så att om man läser mellan raderna så får man intrycket av att det bara gäller kvinnor?

Jag har pratat med Kommunal om det här projektet.

Dom har förtydligat att det gäller inte bara kvinnor som utsätts för våld i hemmet utan också män som drabbats av våld får hjälp (hon som sa det till mig sa att det ju självklart var så att också män fick hjälp, och att något annat vore helt absurt att ens komma på tanken att tro). Dessutom har det här ingenting med hemförsäkringen att göra. Ja, dom sa faktiskt så. Trots att det bara gäller dom med hemförsäkringen via Kommunal så har det ingenting med hemförsäkringen som Kommunal erbjuder att göra... Jag har också pratat med JämO om det här, och dom hade inga invändningar (hade inte män också omfattats av det här så sa dom att det eventuellt kunde röra sig om könsdiskriminering, men att det kanske kunde räknas som ett sätt att uppnå jämställdhet och då får man könsdiskriminera). Så allt är väl frid och fröjd då. Ändå kan jag inte få bort den där gnagande känslan av att Kommunal osynnliggör mig som man, och att det egentligen är kvinnor dom vill hjälpa, och om någon man får hjälp så är det bara för att Kommunal måste hjälpa honom som dom gör det, inte för att dom vill hjälpa honom.

Är det jag som är paranoid eller är det Kommunal som osynliggör män?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback