Asylsökande är inte turister

Jag såg en debatt i Agenda i SVT idag mellan Kalle Larsson (v) och Lars Gustafsson (kd). Jag tycker det var rätt av (kd) att ta debatten. Man ska prata med människor även om dom är feminister (okej, jag ska inte anklaga Kalle Larsson för att vara feminist, men han är faktiskt medlem i ett parti som är öppet feministiskt).

Debatten handlade om asylsökandes rätt till sjukvård. Jag tycker asylsökande ska ha rätt till sjukvård i Sverige. På något annat sätt kan det liksom inte vara. Ska läkarna neka en sjuk asylsökande vård bara för att den är asylsökande? Så kan det inte vara.

En intressant sak var att Kalle Larsson sa att alla riksdagspartier utom (v) och (mp) röstat för att asylsökande inte ska ha rätt till gratis sjukvård, och Lars Gustafsson sa då att vi alltid gjort skillnad på svenska medborgare och utländska när det gäller vård, och att vi till exempel inte ger turister vård på samma villkor som svenskar. Hade en Sverigedemokrat sagt det så hade han kallats rasist. Nu säger alla partier utom (v) och (mp) det, och kommer dom att kallas rasister nu?

Vi måste skilja på turister och asylsökande. Ja, det är att "göra skillnad på folk och folk" (det brukar leda till anklagelser om rasism), men söker man asyl så har man sagt att man inte kan vara kvar i sitt hemland och behöver ett nytt, och under prövotiden får vi se Sverige som deras hemland. Då måste Sverige ställa upp med vård. En turist har ett annat hemland som han eller hon kan få vård i, men det har inte asylsökande.

Kommentarer
Postat av: Engelbrektsson

Det innebär att alla i hela världen kan komma till Sverige, söka asyl, och få gratis vård. Sverige blir alltså hela världens vårdcentral. Helt orimligt.

Postat av: vmm

Visst finns risken för den typen av konsekvens. Men "om alla i hela världen" gör det så får vi väl hitta på något annat system. (exempelvis att man utreder asylansökan snabbare och inte tillåter asyl bara av medicinska skäl)

2007-05-21 @ 13:48:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback