Kvinnor allt oftare måltavlor i krig

Aftonbladet skriver idag en artikel med rubriken Kvinnor allt oftare måltavlor i krig. I artikeln så berättar en person från Röda Korset:

- Det är inte så att de alltid lämnades i fred förr. Under mitt första uppdrag vid gränsen till Kambodja utsattes civila för ohyggliga övergrepp. Men förr var det mer så att länder slogs mot länder. Då klarade sig de civila bättre. Nu rör det sig ofta om infekterade inbördeskrig med inslag av etnisk rensning och då ger man sig på kvinnor och barn, säger hon.


  En annan sak som gjort situationen svårare för många kvinnor är att allt fler tvingas fly från sina hem när en konflikt blossar upp. Ofta flyr mammorna ensamma med barnen, eftersom männen är soldater, sitter i fängelse eller är döda. Mödrarna lämnas med hela ansvaret för att försörja och ta hand om sig själva och barnen.


Det verkar som att många människor kopplar ihop män med militär och kvinnor & barn med civila. Dessutom tror jag många tänker på män som starka och aktiva medan kvinnor ses som passiva och offer. Kvinnor hamnar därför i samma kategori som barn och civila män i samma kategori som militära män.

Det där synsättet har förmodligen orsakat något så ofantligt mänskligt lidande genom historien att jag tvivlar på att det går att mäta det. Vi kan med någorlunda precision mäta hur många offer såväl nazism som kommunism krävt, men "föreställningen om en könsmaktsordning", som jag skulle vilja kalla det, har nog krävt flest offer av dom alla.

Feminister och andra som fortsätter att berätta om den här påhittade könsmaktsordningstanken kanske borde kunna ställas till svars för brott mot mänskligheten. Egentligen. Varför inte? Här sprider Röda Korset i samarbete med Aftonbladet tanken på att civila kvinnor är det synd om i krig medan civila män är smått legitima "kills". Ja, Röda Korset tänker i alla fall inte bry sig lika mycket om civila män, och det är ett slags tyst okejande av att döda civila män. Röda Korset har inte hittat på det här själva, utan deras resonemang bygger på det mycket djupt rotade tänkande om kvinnor som ömtåliga, extra skyddsvärda och att det ses som särskilt fegt och hemskt om någon dödar dom. Det raka motsatta gäller såklart för män. Det synsättet har nog lett till miljontals och åter miljontals människors död under historiens gång.

Och det här att det är extra synd om kvinnorna som tvingas fly ensamma med barnen för männen är soldater, döda eller sitter i fängelse... ja, nu finns det ju vissa som inte tycker det är så himla kul att vara soldat, död eller sitta i fängelse heller. Men visst kan det vara jobbigt att ha försörjningsansvar för barnen. Männen som nu inte finns i familjen hade tydligen en viktig roll där, så helt värdelösa var dom inte.
 
Alla krig - även moderna krig och "etniska rensningar" - lämnar mansunderskott i befolkningen. När man räknar offer efter krig brukar man räkna antalet dödade och inte antalet överlevande, eftersom man brukar säga att dom som dött blivit "offer" och dom som inte dött "klarat sig". Hur Röda Korset räknar vet jag inte.

Kommentarer
Postat av: Morgan

Det är intressant, kan man räkna att etnisk ränsning kan härledas till alla krig, då män dödas i mångfald och sällan kvinnor?

2007-05-29 @ 12:40:07
Postat av: vmm

Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar, men jag tycker inte man kan säga att alla krig innebär etnisk rensning.

2007-05-31 @ 20:13:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback