Afghanistan är kanske tillräckligt säkert för män

Som ni säkert vet så har Sverige beslutat att män från Afghanistan som sökt asyl i Sverige ska utvisas. Kvinnor och barn får stanna, och såklart får män som kommit hit med en kvinna eller ett barn stanna också eftersom man ju inte kan utvisa kvinnan eller barnet, men ensamstående män ska utvisas. Det är tillräckligt säkert i Afghanistan för män, men inte för kvinnor och barn, säger regeringen.

För några dagar sedan så skulle en ung man utvisas (han heter Adel, ni har kanske hört talas om honom eftersom det pratats mycket om honom i olika media). Han är 19 år och har bott i Sverige i fem år. Hans bror och pappa har dödats i Afghanistan, men det är tillräckligt säkert för män där har svenska regeringen bestämt och eftersom 19-åringen inte längre är barn och inte är någon kvinna så ska han iväg.

I sista stund sa FN:s flyktingorgan UNHCR att Sverige inte bör utvisa honom eftersom det är för farligt. Men det var häromdagen och det visade sig att det var just under det afghanska nyårsfirandet då som det skulle vara för farligt. Men nu är det tydligen tillräckligt säkert för just män att utvisas dit så som det verkar idag så ska Adel utvisas. Sicken röra.

Jag kan såklart inte själv bedöma säkerhetssituationen i Afghanistan, men eftersom jag är konspirationsteoretiker så sätter jag ett stort frågetecken för om det verkligen är så pass mycket säkrare där för män än för kvinnor och tror att det kanske är vår inställning till män och kvinnor som "spökar" snarare än en faktiskt skillnad i säkerhet mellan könen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback