Att särbehandla eller inte, det är frågan

Jag hörde en nyhet i SR från 29:e februari som jag tycker visar hur märklig debatten är om integration. Det var ett nyhetsinslag om en debatt i Karskronas kommunfullmäktige.

Här är länk till programmet:

http://www.sr.se/blekinge/nyheter/artikel.asp?artikel=1925443

Det som verkar ha varit huvudfrågan var att SD inte ville att tio invandrare ska få praktikplats i kommunen. Först säger kommunalrådet Tommy Olsson (kd) så här:

"Jag kände ett obehag, därför att här visar man att man gör skillnad på människor med olika bakgrund, eller olika förutsättningar, och någonstans ser jag att här börjar vi rucka på begreppen. Visserligen talar man här bara om utlänningar, eller folk med annan bakgrund, men var står gränsen sen för olika läggning, vad står gränsen för handikapp och så vidare. För mig och som kristdemokrat så är människan har ett unikt värde och ett lika värde oavsett alla dom här förutsättningarna, men Sverigedemokraterna väljer att ha en annan syn på det här och det gör mig illa till mods, och det var flera som tyckte det var obehagligt med den bilden utav människan."

Så här säger Richard Jomshof från SD: "Ger man en viss grupp fördelar på grund av etnicitet så är det diskriminering av dom som inte har den etniska bakgrunden."
Reportern frågar: "Men är du säker på att svenskar blir diskriminerade i den här fallet?
RJ: "Ja, jag är helt säker, för detta är bara en del i ett mycket mycket större mönster om man tittar på vad som händer runt om i landet. Detta är något som försigår överallt".

Alltså:

SD säger att människor inte ska särbehandlas på grund av sin etniska bakgrund. Då tolkar (kd)-mannen detta som att det här visar att SD vill göra skillnad på människor med olika bakgrund. Men hallå, det var ju just det SD inte ville! Det var ju dom andra som ville särbehandla människor på grund av etnisk bakgrund! Suck!

Kanske är det för att (kd) är vana att göra tvärtom-tolkningar av saker, t.ex. så betyder "vi vill sänka bensinskatten" i själva verket "vi vill höja bensinskatten" (ni minns väl att (kd) före valet hade vallöftet om sänkt bensinskatt och efter valet så ville dom höja den istället).

Och lägg märke till reportens undran över om Jomshof är säker på att anställa tio personer med icke-svensk etnicitet verkligen är en diskriminering av etniskt svenska... hm... få se nu... Ibland borde nog reportrar tänka mer och fråga mindre.

Ja, kära nån. Fast en sak hade (kd)-aren rätt i. Och det var när han sa att här börjar vi rucka på begreppen.

Kommentarer
Postat av: vmm

Lite off-topic, men när jag hörde det här inslaget i radio kom jag att tänka på den där gamla Hassan-busringningen som Luuk gör där han ringer till en butik och säger att han varit in och köpt ett schampoo FÖR torrt hår, och nu har han kommit på att han behöver ett schampoo EMOT torrt hår istället. Tjejen han ringer till försöker förtvivlat förklara gång på gång att FÖR torrt hår egentligen betyder EMOT torrt hår. Haha!

2008-03-15 @ 19:55:41
Postat av: vmm

Hur ska man göra då? Jag tänker på dom tio personer med utländsk bakgrund som skulle få praktikplats på kommunen.

Ja, jag är ganska övertygad om att invandrare generellt har svårare att skaffa praktik eller jobb än etniska svenskar. Men det finns invandrare som fixar det här lätt och det finns etniska svenskar som har stora problem. Då måste man alltså göra en indivduell bedömning och inte en bedömning utifrån etnicitet när samhället ska hjälpa till att fixa t.ex. praktik. Man får vara så god att titta på saker som hur länge har personen varit arbetslös, hur stora bedöms hans eller hennes chanser vara och den typen av faktorer. Det måste vi klara av, för annars får vi ju ett samhälle där vi faktiskt går runt och bedömer människor efter etnicitet och inte som personer.

I det här fallet med tio invandrare kanske det blivit åtta invandrare och två svenskar som bedömdes vara i behov av praktikplatsen. Eller tio invandrare eller rent teoretiskt tio svenskar. Då måste det få bli så. Och om det är att minska klyftan mellan svenskar och invandrare så kommer den effekten att infinna sig automatiskt om det nu är som jag tror att invandrare är i större behov av hjälp. Dom blir ju då "överrepresenterade" när det gäller hjälpinsatser.

Det nuvarande systemet skapar förutom en etnifiering i bedömningar av personer också en diskriminering av svenskar, precis som Jomshof pratade om, även om jag inte tror att den är så stor som han verkar tycka. Och dessutom skapar det ju en ilska hos många, där många inte blir arga på det här systemet utan på dom som kvoteras in. Och det är INTE bra för ett samhälle.

2008-03-15 @ 23:17:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback