Kommunals kvinnopotter i praktiken

För någon månad sedan så läste jag ett reportage i Kommunals tidning Kommunalarbetaren som handlade om hur det gått med dom s.k. kvinnopotterna. Dessa potter är alltså ett extra lönepåslag som ska delas ut till lågavlönade kvinnor så att lönegapet till männen minskas. Jag har försökt ta reda på om dessa pengar ska delas ut till lågavlönade inom kvinnodominerade branscher eller om det bara ska delas ut till kvinnor inom lågavlönade branscher. Det har varit olika besked, och ingen verkar ha vetat. Eller rättare sagt så har olika personer sagt sig veta men dom har lämnat olika svar.

Undersökningen som Kommunalarbetaren gjort visar också att man gjort på olika sätt inom olika kommuner; i vissa har alla inom lågavlönade kvinnodominerade branscher fått högre lön och i andra så fick bara kvinnorna inom lågavlönade branscher. En personalansvarig i någon kommun där bara kvinnorna fått högre lön fick frågan om det inte var orättvist mot männen som jobbar inom dessa branscher att dom inte fick mer, men det tyckte hon inte, och hon hade aldrig tänkt på att det skulle kunna vara orättvist. Dessutom var det ju så få män som drabbades, tillade hon.

Ja, vad ska man säga? Om det handlar om så få män så kanske man kunde gett dom högre lön också... Men visst är det konstigt att man bara ger kvinnor högre lön och inte ens har tänkt på att det skulle kunna vara orättvist?

I senaste numret av Kommunalarbetaren är det en insändare från en man som jobbar inom barnomsorgen. Han skriver att han jobbat där i 27 år och sedan kvinnopotterna infördes, och som han inte fick ta del av eftersom han är man, så tjänar kvinnorna på hans arbetsplats 400 kronor mer i månaden än vad han gör. Vad tycker ni han ska göra? Ska han gå till facket och klaga? *hahahahaha* Eller ska han kontakta JämO, som enligt lag har som viktigaste uppgift att främst förbättra kvinnors villkor på arbetsmarknaden? *hahahahaha* Nej, han ska naturligtvis säga upp sig. Det är det enda han kan göra. Ja, han kan såklart också bli bitter och starta en blogg liknande den här... *hahahaha*

Kommentarer
Postat av: Magnus

Hejsan!

Inressant inlägg!

Detta blir en av bieffekterna när man försöker lösa komplexa problem med enkla åtgärder.
Även om uppsåtet är gott när man försöker minska löneskillnaderna och diskrimineringen, så leder det ofta till raka motsatsen. I detta fall att män lönediskrimineras istället för kvinnor, när målet istället var jämställdare löner och mindre diskriminering.

Allting ska gå så snabbt som möjligt, samtidigt som man sällan sätter in problemet i dess helhet. Då blir det så är olustigt och ineffektivt. Kvinnopottens syfte är ju att minska löneskillnaden mellan män och kvinnor. Inte att flytta problemet till det motsatta könet, och därigenom skapa nya löneskillnader.

Ska man nå målet med att minska löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga yrkesgrupper, måste man ta ett helhetstag över problemet, och kanske ha en tidplan som sträcker sig 10 ? 20 år framåt i tiden. Dom här ?snabba? lösningarna man ofta använder sig av, löser sällan problemet, utan skapar ofta enbart nya problem och märkliga bieffekter.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback