Tyvärr får USA en svart president

Häromdagen vann Obama det amerikanska presidentvalet. Han har själv under hela sin kampanj valt att tona ner hudfärgsfrågan men nu när han vunnit så är det en orgie i alla kommentarer från andra om att "det är så roligt att USA fått en svart president". Visst är det hemskt? Hudfärgen verkar förfölja honom.

Hade Clinton vunnit så jo, då hade hon nog fått höra att hon var en "kvinnlig president". Men det verkar hon å andra sidan inte ha något emot.

Tragiskt det här när människor ska defineras och bedömas utifrån saker som hudfärg och kön.

Dom som röstade på Obama för att han är svart resonerar på samma sätt som dom som inte röstar på honom för att han är svart, dvs. dom använder hudfärgen för att antingen identifiera sig med honom eller på annat sätt definera honom.

Just den här identifieringen med andra av samma hudfärg eller kön har ställt till så mycket elände i världen och är något jag absolut vill komma bort ifrån. Jag har sett undersökningar som visar att en förkrossande majoritet av dom svarta röstat på Obama och det kan mycket väl vara så att svarta till exempel vill ha en mer protektionistisk handelspolitik och så bara råkade det vara så att Obama som tycker så är svart. Jag hoppas det är så. Men nu när tv-rutan kryllar av leende svarta människor som säger att dom röstade på honom får jag en gnagande misstanke att det beror på att hudfärgen används som identifikationsfaktor. Äckligt.

Könsidentifikation är också vanligt: Mona Sahlin sa på valnatten att hon hellre skulle velat ha haft Clinton som president. Det sa hon i Kanal5s valvaka. Hon ville det både för att hon hade bättre politik men också för att hon är kvinna.

Obama blir en "svart president", Clinton hade blivit en "kvinnlig president" och McCain hade blivit "president" (ja, det finns såklart vissa som skulle kämpat för att han skulle ses som en "vit, manlig president").

Vi lever tyvärr i en värld där människor bedömer andra människor efter kön och hudfärg.

Kommentarer
Postat av: Metusalem

"anti mångkultur"????Du behöver inte kommentera presidentvalet i USA! Det räcker gott och väl med underrubriken för den här bloggen för att förstå vad du är för en!

2008-11-11 @ 23:32:08
Postat av: vmm

Metusalem: jaha.

2008-11-12 @ 10:11:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback