Manlig allmän värnplikt kanske ska avskaffas i fredstid

Värnplikten föreslås nu i en utredning bli frivillig. Det känns som att männens allmänna värnplikt är lätt att avskaffa nu när vi har ett sådant säkerhetsläge som gör att vi inte behöver så många soldater... det hade nog varit betydligt svårare att avskaffa männens allmänna värnplikt i ett krisläge och att faktiskt tvinga kvinnor till att göra värnplikten.

Utredningens förslag är att värnplikten ska bli frivillig. I fredstid. Ingen skillnad ska göras mellan män och kvinnor i fredstid. Blir det krisläge så ska männen tvingas till värnplikt. Tjenare. Det här är fan ingen ändring utan bara en hånfull pungspark mot jämställdheten. Jag blir upprörd över förslaget eftersom det döljer att männen förväntas ta ansvar för samhället på ett helt annat sätt än vad kvinnorna förväntas göra.

Att låta kvinnor göra lumpen i fredstid är inte samma sak som att tvinga män göra lumpen i krigstid. Fatta.

Enligt nyheterna i SR var det bara 41 män som fängslades 2006 för att dom inte gjorde värnplikten, men vad jag förstår så krävs en grundlagsändring ifall reglerna om värnplikt ska ändras. Då krävs ett riksdagsbeslut och ett val och sedan ett riksdagsbeslut igen. Det tar minst två år tills detta kan genomföras.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback