Demokratin är hotad

Idag försökte Sverigedemokraternas ungdomsförbund för andra gången på kort tid hålla ett torgmöte i Malmö. Ca 500 personer försökte störa mötet genom att överrösta politikerna.

Det här visar att demokrati är något som ständigt måste återvinnas. Kampen för demokrati är aldrig över. Man tror ju liksom inte att det finns människor som på allvar inte vill ha demokrati, men så är det.

Jag undrar hur dessa personer som störde mötet tänkte. Hur känner dom sig nu? Är dom stolta? Är dom glada? Är dom nöjda med sig själva och vad dom har gjort?

Några personer misstänks för ofredande och ohörsamhet mot ordningsmakt. Dessa brott kommer på sin höjd att ge böter. Jag tycker att (för)störa demokratin är ett av de värsta brott som man kan begå i vårt samhälle. Idag ger det lika straff att stöka runt och störa rent allmänt på stan som om man gör det för att förstöra ett politiskt möte. Jag tycker det vore på sin plats med en straffskärpning ifall syftet med stökandet och störandet är förstörande av demokratin. Jämför med hatbrottsregeln som gör att man får hårdare straff om man slår ner någon och har hatbrottsmotiv än om man slagit ner personen av någon annan anledning. Kanske borde man införa ett separat brott, typ "Störande av demokratin" eller något sådant. Straffet för det borde, enligt mig, ligga på 6-10 års fängelse, vid grovt brott 10 år eller livstid.

Många säger att det här med att vissla och skramla med t.ex. nycklar för att försöka överrösta politikerna bara är något som politikerna får acceptera. Att det liksom skulle ingå i demokratin att andra får protestera. Jag tycker så här: i demokratin ingår att vem som helst ska få ställa sig på torget och tillåtas framföra sina åsikter. Det handlar inte bara om att fysiskt få stå där och säga det man vill utan om att ingen ska sabotera. Man måste få framföra sina åsikter. Sedan är det såklart fritt fram att inte hålla med och att sedan få framföra sina egna åsikter.

Demokrati är inte när alla får trycka vilka böcker dom vill och vissa människor slänger alla böcker på ett bokbål och säger "vi har ju tryckfrihet, du får ju trycka vad du vill". Demokrati är när alla får trycka vilka böcker dom vill utan att dom hamnar på ett bokbål.

Polisen gjorde idag i alla fall försök att låta SD hålla sitt möte, men dom lyckades inte helt. Demokratin är hotad.





Tillägg skrivet 081020:

Det finns alternativa beskrivningar av att SD inte får tala fritt. Här är ett exempel från Kommunisternas blogg:

http://www.skp.se/blogg/2008/10/20/demokrati-2/


"I dag förlängs köerna i sjukvården med ett femtiotal operationer, ett par hundra får ingen möjlighet att komma till specialistsjukvård, ett tusental får ingen tid på vårdcentralen. Dessutom påverkas socialförsäkringssystemet och många andra områden av den offentliga servicen negativt.


Orsaken är att Sverigedemokraterna vill inskränka den grundlagsfästa rätten att uttrycka sig, och att demonstrera och protestera på offentliga platser. För detta mobiliserar man enorma polisresurser med stora ekonomiska konsekvenser för samhället
". Osv.

Dom menar att polisinsatsen för att skydda Sverigedemokraternas möte kostade så mycket att sjukvården blir lidande. Så när SD vill kunna hålla sitt torgmöte men störs så är det SDs fel att polisen tvingas gripa in och då förlängs sjukvårdsköerna. SDs vilja att kunna hålla torgmöte kränker också grundlagen och yttrandefriheten. Jag tror det är ungefär det som menas. Ja, logiken är väl en smula vidlyftig men om man säger så här: kommunister verkar ha en väldigt alternativ syn på demokrati.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback