"Misshandel mot kvinna är prioriterade ärenden"?

För några veckor sedan så uppdagades ett fall i Sverige där en kvinna hållits inspärrad i en stuga under lång tid, förmodligen i nio år, och under tiden misshandlats. Någon polisanmälde misshandeln för tio månader sedan men anmälan blev liggandes hos polisen utan att någon utredning drog igån. Nu ska den här försummelsen utredas och frågan är om det kan anses vara tjänstefel.

Länspolismästaren i Jönköping Gunnar Lindelöf säger: "- Allmänt kan det sägas att misshandel mot kvinna, särskilt när det är en personlig relation till den som skulle ha begått misshandeln, är prioriterade ärenden". (länk
här)

Länspolismästaren har rätt i att misshandelsfall där kvinnor är offer ska prioriteras. Justitiedepartementet har beordrat det. Jag har länge undrat vad som händer om polisen inte prioriterar misshandelsutredningar där kvinnor är offer. Är det tjänstefel? Kan en polisman varnas ifall han eller hon inte lägger en utredning om en misshandlad kvinna överst (dvs. lägger en utredning om en misshandlad man underst)? Och hur följs det här upp? Någon måste ju ha koll på statistiken när det gäller utredningarna och könsindela dom efter offer på könet och sedan hitta nyckeltal såsom utredningstider, andel till åtal, utryckningstider m.m. för att kunna se om poliserna verkligen lever upp till att kravet att kvinnor ska prioriteras. Om det inte går att hitta en könsskillnad så har ju polisen misslyckats med sitt uppdrag och då får polischeferna grubbla vidare på hur dom kan öka könsskillnaderna i sina insatser.

Mycket bra och intressant att det här fallet ska utredas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback