Utländska poliser på svensk mark

Idag är det en stor nyhet att justitieminister Beatrice Ask tillsatt en utredning om att utländsk polis kanske ska få agera på svensk mark.

Jag är försiktigt negativ till det här.

För det första förundras jag över den svenska beslutsprocessen där en justitieminister som vill att utländsk polis ska kunna agera på svensk mark inte gör det i form av en proposition utan i form av en utredning. Det råder en utredningskrati i Sverige där ministrar beslutar genom att tillsätta utredningar, och självklart väljer dom utredare med omsorg, och sedan råkar dessa utredningar komma fram till just det ministern ville och sedan så beslutar riksdagen i enlighet med utredningens slutsatser. Som i själva verket är ministerns politiska åsikter men som ministern via utredningen slipper ta politiskt ansvar för och i riksdagen så blir det en ineffektiv politisk debatt eftersom den dödas av att det är något så "neutralt och vetenskapligt" som en utredning som sagt en viss sak. Ingen orkar ta debatten varken intellektuellt eller politiskt. Suck. Jag blir så besviken.

Managing by SOU är ett demokratiskt problem.

Men till saken om utländska poliser:

Jag är ju som ni vet väldigt EU-positiv och tycker EU borde bli mer som en federal stat med USA som förebild. Och brottslighet är gränsöverskridande i ordets alla bemärkelser och kräver gränsöverskridande åtgärder.

Men vet ni vad jag sett i ett annat land? På mycket nära håll. En polis försöker stoppa en bil vid en trafikkontroll, bilen stannar inte utan gasar och polisen går då ut i gatan och tar upp sin pistol och skjuter tre-fyra skott efter bilen. Pang, pang, pang. Fullständigt livsfarligt. Polisen var inte utsatt för en nödsituation men ändå skjuter han mot bilen och kan såklart döda någon i bilen eller någon by stander.

I Sverige skulle den polisen självklart kunna åtalas för tjänstefel och förmodligen sparkas (en annan möjlig brottsrubricering är mordförsök. Finns många brottsrubriceringar att välja mellan). Inte för att jag gått på någon polishögskola i Sverige men jag utgår från att man där får lära sig att det här sättet att hantera situationen med bilen är helt fel. I andra länder... ja, jag vet inte. Vi i Sverige har ingen koll på andra länders polisutbildningar eller anställningskrav för poliser. Kanske hade skjutpolisen lärt sig att det här är rätt sätt att hantera situationen och den polismyndighet som anställt honom sagt att så ska man göra och då blir det ju så oerhört komplicerat om han ska jobba i Sverige. Det blir svårt för honom och det blir svårt för oss som är "bilförare".

Men det finns ändå poänger med att länder ska kunna samarbeta över gränserna polisiärt. Men vi måste tänka oss för. Kanske kan man tänka sig att utländska poliser som ska agera på svensk mark måste genomgå en utbildning för vad som gäller här. Få en licens att verka här. Och det är inte någon licence to kill.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback