Eldupphör i Gaza med bitter eftersmak

För några timmar sedan så inledde Israel en ensidig vapenvila i Gaza. Vad jag förstår tänker Israel dra tillbaka sina soldater.

Självklart tycker jag det är bra att våldet tar slut. Krig är inte bra. Men jag kan ändå inte låta bli att få en känsla av att nu var allt våld som varit helt förgäves. Dom människor som tyvärr har fått sätta livet till har gjort det helt i onödan. Det blev ingen lösning av situationen. För jag hade en förhoppning om att det här kriget kanske skulle leda till någon slags lösning. Åratals av lågintensivt krig där palestinierna beskjuter Israel och där Israel besvarar attackerna kanske skulle ta slut genom att Hamas en gång för alla avväpnades.

Nu när Israel inlett sin vapenvila så säger Hamas att dom tänker fortsätta skjuta sina raketer och det har kommit rapporter nu under morgonen att dom skjutit flera raketer in i Israel. Alltså ser det ut som en återgång till den situation som var före kriget och som sagt verkar allt ha varit förgäves. Det känns som att nu blir det år av beskjutning från bägge sidor i en till synes oändlig och olöslig konflikt. Suck.

Nu när palestinierna fortsätter skjuta på Israel sedan Israel slutat skjuta så ska det bli intressant att se om alla dom som protesterat mot kriget och skanderat "död åt Israel" och "gasa judarna" kommer att ändra sina slagord och säga "död åt Palestina" och "gasa muslimerna". Dom var ju bara emot kriget och våldet oavsett vem som stod för det, har dom sagt. Nu när palestinierna helt tydligt står för våldet så borde dom ju försvara Israel och anklaga palestinierna... om dom nu inte är hycklare.


Update skrivet senare samma dag: Hamas har nu också utlyst en vapenvila (som ska gälla åtminstone under en vecka).

Kommentarer
Postat av: Erik i Lund

HAMAS VILL INTE HA FREDI U.S. News & World Report gör Mortimer Zuckerman den 15 jan följande konklusion:“Det enda Hamas önskar hellre än döda judar är döda palestinier.”Det träffar Hamas cyniska agerande på pricken.De vet att de inte kan besegra Israel. Med de döda palestinierna som argument, har de hittills varit lyckosamma i att vända naiva västerlänningar mot Israel. De räknar med att EU och USA skall göra jobbet åt dem att betvinga Israel.Med den beräkningen provocerade de Israel med intensifierad raketbeskjutning för att få igång kriget igen.Hamas VILLE ha krig. Som skulle orsaka många palestiniers död.Som du säger: Slut på skjutandet blir det bara sedan Hamas eliminerats eller, möjligen, sedan de insett att inga andra längre vill göra jobbet åt dom.De svenska, förhoppningsvis demokratiska, demonstranterna för Hamas har alltså solidariserat sig med några av världens värsta krigshetsare i en rent despotisk regim, som förtrycker allt som demokrati står för. Demonstranterna har inte insett att de FÖRLÄNGER krigstillståndet genom att ge Hamas hopp om ytterligare tryck på Israel.2009-01-19 @ 16:44:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback